(PIDMAG) Het gebruik van drugs heeft ontegensprekelijk een invloed op het leven en op de gezondheid. Bert, Sven en Willem kwamen op jonge leeftijd in aanraking met drugs, maar zijn intussen overtuigd geraakt dat het leven beter is zonder drugs.

 

Opgepakt aan de grens

Bert (22) begon zoals de meeste jongeren met softdrugs omdat veel mensen uit zijn omgeving het deden. "In het begin deed ik het niet veel. Maar na een tijdje wordt je lichaam het zo gewoon dat je de dosis marihuana moet verhogen om eenzelfde effect te bekomen. Voor ik het wist, rookte ik dagelijks.

Met harddrugs verliep het proces net zo: mensen uit mijn omgeving deden het en ik wou het ook eens proberen. In het weekend snoof ik soms eens een lijntje of nam ik pillen. Maar op een bepaald moment wou ik er niet meer verder mee gaan. Ik zag hoe moeilijk sommige mensen het hadden om van hun verslaving af te raken. Het interesseerde me ook niet meer, dus hield ik het alleen bij marihuana.

Na een tijd werd mijn verslaving aan marihuana heel kostelijk en begon ik na te denken. Ik kende zoveel mensen die marihuana nodig hadden, ik had een auto, goede connecties, ... Dus ben ik beginnen dealen. Maar op een dag kwam ik terug van Nederland. Ik was net een test gaan halen van een nieuwe wietsoort. Aan de grens werd ik gevolgd door de politie. Ik kon niet meer ontsnappen en zette me aan de kant. Ik moest mee naar de douane in Antwerpen om een verklaringen af te leggen, waar ik de nacht moest doorbrengen in een cel. De volgende dag brachten ze mij naar het gerechtsgebouw in Brussel. Later die dag hebben ze mij, in afwachting van de procedure, naar Vorst overgeplaatst. Na vier dagen werd ik, bij gebrek aan bewijsmateriaal voor dealen, voorwaardelijk vrijgelaten. Ik had immers gezegd dat de wiet voor eigen gebruik was. De voorwaarden waren dat ik werd opgenomen in een afkickcentrum, werk moest zoeken en om de twee weken naar het gerechtsgebouw in Brussel moest om een gesprek te voeren. Daarnaast moest ik elke week in een potje plassen om te laten zien of ik nog clean was.

Na anderhalf jaar kwam ik weer even in de verleiding om een joint te roken, maar al snel besefte ik dat dat niet het leven was dat ik wou. Sindsdien ben ik nog altijd clean en daar heb ik geen spijt van."

 

 

Depressief door afkick

Bij Sven (24) begon het allemaal toen hij veranderde van een gemeentelijke naar een katholieke school. De vrienden die hij er leerde kennen, rookten af en toe een joint. "Op dat ogenblik rookte ik nog helemaal niet, maar ik wou het wel proberen. Aanvankelijk was het heel onschuldig, maar voor je het weet, doe je het steeds meer.

Later kwam ik met de zwaardere drugs in contact. Ook dat gebeurde via vrienden. Met groepsdruk had het niets te maken. Ik was gewoon nieuwsgierig. Ze vertelden hun verhalen over de effecten en ik wou weten waarover ze spraken. Ik was ook op een leeftijd gekomen dat ik wat zwaarder begon uit te gaan. In eerste instantie bleef het tijdens het uitgaan enkel bij alcohol. Maar op een nacht kreeg ik een pilletje toegestopt en op den duur kon ik niet meer uitgaan zonder pillen. Ik gebruikte niet per se om wakker te blijven, ik deed het gewoon voor het amusement.

Zo ging dat een lange tijd door tot ik het mentaal heel moeilijk kreeg. Ik had geen stevige of vaste gedachten meer. Voor mij was het genoeg geweest. Maar door de afkick werd ik depressief. Toch heb ik doorgezet. Ik heb veel geprobeerd en veel geproefd, maar ik kan daar nu een lijn onder zetten.

Nog niet zo lang geleden ben ik ook even gestopt met softdrugs. Omwille van een aantal frustrerende gebeurtenissen ben ik opnieuw beginnen roken. Het heeft echter niet lang geduurd voor ik er spijt van kreeg. Momenteel probeer ik opnieuw om te stoppen. Stoppen met marihuana is moeilijker dan stoppen met harddrugs, vooral mentaal. Maar ik wil mijn leven opbouwen en ik moet eraan werken. Ik zie veel vrienden kinderen krijgen en samenwonen. Dat wil ik ook."

 

 

Veel verkloot

Willem (23) was 14 jaar toen hij zijn eerste joint rookte. Het gaf hem een goed gevoel, maar hij gaf er nog geen geld aan uit. Dat veranderde naarmate hij meer begon te roken. "Tegen de tijd dat ik ging werken, gaf ik 25 euro per dag uit aan wiet. Ik rookte marihuana van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ik dacht tijdens die periode ook alleen nog maar aan wiet, de rest kon mij niet schelen. Ik hield geen rekening met anderen en na een tijdje werd ik er zelfs paranoia van. Uiteindelijk heb ik zes jaar gerookt. Non-stop.

Op het einde van de middelbare school probeerde ik in het weekend wel eens pillen uit. We deden dat in groep. We gebruikten niet alleen als we gingen feesten, maar even goed zaten we gewoon bij iemand thuis. Als we elk weekend maar iets hadden. Ik heb in die periode van alles uitgeprobeerd.

Ik woog nog 67kg. Drugs veranderen je metabolisme volledig. En ik heb door drugs ook veel verkloot, zowel met de auto als met mijn ouders. Zo’n dingen brengen alleen maar problemen met zich mee en het verandert je als persoon. Het is alleen spijtig dat ik dat toen niet door had.

Toen ik 18 jaar was, reed ik op een dag van Nederland naar huis. Ik had er een paar pillen genomen en wiet gerookt. Onderweg naar huis kreeg ik iets aan mijn hart. De ambulance heeft me van de autosnelweg moeten komen halen. Dat was een duidelijk signaal dat mijn lichaam ‘stop’ zei. Uiteindelijk heeft het na dat incident nog eens zes maanden geduurd voordat ik er volledig mee gestopt ben. Ik bleef telkens nog eens ‘proberen’, zo verslaafd was ik. Na één trekje voelde ik mijn hart tekeergaan en het werd heel duidelijk dat ik moest stoppen. Dus ik heb twee weken gezweet. Ook kreeg ik angstaanvallen, verschrikkelijk. Voor mijn hartritmestoornissen neem ik nog altijd medicatie.

Door af te kicken, ben ik enorm verdikt. Nu ga ik trainen en beschouw ik mijn sport als een goede vervanging voor mijn slechte gewoonte. Ik denk dat ik ook karakter heb gekweekt op bepaalde vlakken. Alleen is het jammer dat je achterafpas beseft hoeveel je hebt vergooid."

© 2013 – StampMedia - Karlijn Peeters, foto: Pauline Poelmans
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in de iPad-editie van PIDMAG 4.

 

 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 11/07/2013

 

 

 


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 01/10/2018