Vandaag is het weer internationale Pi-dag. Het is de wiskundige constante π die geëerd wordt. Wiskundige Dirk Huylebrouck merkte een fout op in een reclamespot waarin het getal voorkomt. De makers slaan mea culpa en gaan vandaag studenten trakteren om het goed te maken.

In een reclamespot van de energiedrank Red Bull is een kuikentje te zien dat graantjes pikt en “pi…pi…pi…” piept. Plots komt het kuikentje een blikje Red Bull tegen en besluit ervan te drinken. Na enkele slokjes zegt het kuikentje herhaaldelijk “Pi=3,14159”. Bekijk het filmpje:

Daar kon wiskundige Dirk Huylebrouck niet mee lachen. Het kuikentje stopt namelijk na vijf decimalen. Er staan geen puntjes na het vijfde decimaal, terwijl het er oneindig veel zijn. Huylebrouck meldde dat aan de drankproducent en die wil het goedmaken: Red Bull zal vandaag drank uitdelen aan vijf verschillende universiteiten en hogescholen.

Distri-pi-tie

De zogenaamde ‘distri-pi-tie’ zal tijdens de pauzes gebeuren, en de ontvangers zullen gevraagd worden om het drankje gezamenlijk te drinken om 13u59 omdat dat het ultieme pi-moment is. We leggen het eventjes uit voor de wiksundige onwetenden: de datum, 3.14 samen met het uur 1u59 is het exacte getal wat het kuikentje piept na het slurpen van een Red Bull.

“Buiten de Red Bull ‘distri-pi-tie’ zal het ook gevierd worden met een stuk taart (oftewel pie) op enkele campussen. Dat gebeurt elk jaar wel her en der”, vertelt Huylebrouck.

Waarom het getal pi een feestdag verdient? “Wiskunde kan zonder getallen, net zoals een Franse auteur ooit een roman schreef waar de letter ‘a’ niet in voorkwam, maar dat zal geen al te fantastisch boek geweest zijn. Voor het serieuzere werk heb je dus π nodig”, voegt hij er aan toe.

Ontstaan

Pi-dag wordt op 14 maart (Amerikaanse schrijfwijze 3/14) wereldwijd gevierd op de wiskundeafdelingen van de universiteiten en hogescholen. Enkele jaren geleden begonnen een aantal Amerikaanse scholen pi-dag te vieren met het eten van taart. Nu worden er verschillende etenswaren op deze dag gemaakt in de vorm van het pi-teken, zoals de koekjes op de foto hierboven.

Waar kan je vandaag vleugels krijgen?
Antwerpen: 13u-14u, Karel de Grote-Hogeschool/Universiteit Antwerpen (parking tussen de gebouwen), Salesianenlaan 30, 2660 Hoboken.
Brussel: 11u-12u, Vrije Universiteit Brussel, Esplanade (aan de ingang van het restaurant, voor gebouw F), Pleinlaan 2, 1050 Brussel.
Gent: 13u-14u30, Faculteit Architectuur, campus Sint-Lucas Gent, Hoogstraat 51, 9000 Gent.
Leuven: 13u-14u, Departement Wiskunde, Celestijnenlaan 200 B, 3001 Heverlee.
Hasselt: 12u-14u, Campus Diepenbeek, Agoralaan.

© 2014 – StampMedia – Elvin Vanzeebroeck