Ontdekkingsreizen zijn van alle tijden. Ook quarterlifers trekken er massaal op uit. De een voor een wereldreis, de ander om zich permanent in het buitenland te vestigen. Maar wat brengt die ‘youngsters’ naar hun land van bestemming? Wij vroegen het aan Rogier die in Xi'an woont.

Ik studeer Chinees, dus een tijdje naar China verhuizen was voor mij vanzelfsprekend. Sinds ik hier woon is mijn taalvaardigheid er dan ook enorm op vooruit gegaan. Ook kan ik me nu veel beter inleven in de mentaliteit  van de Chinezen, iets wat moeilijker is als je enkel uit schoolboeken kan putten. Xi'an, de stad waar ik nu woon, was de eerste hoofdstad van China en is dus dé place to be om meer over de Chinese cultuur te leren. Hier wonen ongeveer evenveel mensen als in België, dus het is hier wel enorm druk. Het leven is vrij goedkoop, je moet niet veel uitgeven aan eten om je honger te stillen, de mensen zijn erg sociaal en er is altijd wel iets te doen.

Het is natuurlijk wel een serieuze stap om voor een lange tijd naar een vreemd land te vertrekken. Het jaar voordat ik me heb aangemeld voor de reis had ik ook de kans om te gaan maar die heb ik dan niet genomen omdat ik nog in België wou studeren. Ik had dus al lang op voorhand het vooruitzicht om naar China te komen. Mij mentaal voorbereiden op de reis vond ik eerlijk gezegd zwaarder dan de aanpassing in het land zelf. Vooral de laatste week voor mijn vertrek was heftig.

Of ik nog ooit terug naar België kom, weet ik niet. Wat mij hier zo aanspreekt is dat je, als buitenlander, veel kansen krijgt om geld te verdienen, mensen te ontmoeten en kennis op te doen.

© 2016 - StampMedia - Cornelius Noll en Corianne Bartels