Op vrijdag 31 oktober stellen 30 enthousiaste meiden met ballen een heuse rock-'n-rollshow voor in zaal Trix in Antwerpen. Deze rockchics volgen tijdens de herfstvakantie het ‘Rock’n Roll Camp for Girls’. Zij worden daarin bijgestaan door enkele straffe madammen uit de muzieksector.

Onder professionele begeleiding van o.a. Nathalie Delcroix (Laïs), Sara Gillis (Motek), Ruth Verhelst (Billie King), Isolde Lasoen (Daan) en Klaartje de Bonnaire (Rockoco) kunnen meisjes een weekje proeven van het leven als muzikant en kruipen ze in de huid van echte pop- en rockartiesten. Samen met de begeleiders wordt er gewerkt aan hun zangcapaciteiten, instrumentbeheersing en podiumpresence.
“Belangrijk in dit kamp is echter wel dat het rebelse beeld van rocksterren binnen de perken gehouden wordt,” vertelt Klaartje de Bonnaire. “Er wordt gehamerd op de dagelijkse realiteit van de muzieksector. Dat is hard werken, maar met veel ruimte voor lol en plezier.”

Primeur voor België

Amerika kent het fenomeen van rock ’n roll camps al langer. Talentenjachten, beauty pageants en dergelijke meer, zijn er immers schering en inslag. In België bestonden er tot voor kort enkel brave, redelijk klassieke kampjes voor piano, zang, theater en dans. Met dit ‘Rock’n Roll Camp for Girls’ is daar voorgoed verandering in gekomen. Meiden die fan zijn van StuBru en Rock Werchter komen nu ook aan hun trekken.

Geen cliché’s

In Amerika kunnen kinderen vanaf acht jaar zich inschrijven voor dergelijke initiatieven. In Trix werd er gemikt op meisjes tussen elf en zestien jaar. Maar ook dat is erg jong. Is het wel verantwoord dat kinderen volwassenen nabootsen en zoals hun idolen in sexy outfits worden gehesen? Volgens Klaartje de Bonnaire is daar echter geen sprake van. “Zolang het kamp op maat gemaakt is, doet leeftijd er niet toe,” legt ze uit. “Wij willen zeker geen nieuwe Amy Winehouse creëren. De meisjes moeten zelf creatief zijn! Alle input komt van hen en zij worden hierin degelijk begeleid.”
De essentie van het kamp is muziek maken. Styling en uiterlijkheden zijn ondergeschikt. “Hoever je als begeleider met hun ideeën meegaat, kies je zelf,” vertelt de Bonnaire. Zelf werkt de Bonnaire voor het alternatieve managementbureau Rockoco en weet dankzij zes jaar ervaring in de muziekwereld waaraan en waaraf. “De ‘sex & drugs & rock’n roll’ clichés gaan hier in België niet op. Het is hard labeur om het te maken in de muzieksector. Dit werd bij aanvang van het kamp duidelijk benadrukt,” aldus de Bonnaire.

Slotshow ‘Rock’n Roll Camp for Girls’ op 31 oktober 2008 om 20.00u in zaal Trix.
De toegang is gratis, maar je moet wel reserveren op www.trixonline.be

© 2008 – StampMedia – Ingrid Faes