© Richard Agyemang

De Beverse voetbalacademie Coaching Performance Plus is voortaan niet alleen meer een kweekvijver voor voetbaltalent. Voetballers kunnen er nu ook terecht om les te volgen in financiën, rechten of communicatie. Zaakvoerder Lobo Buabadi (25) en zijn vader Schicko Buabadi (55) vinden het belangrijk dat een profvoetballer zich op alle vlakken kan ontplooien. “Een voetbalcarrière kan op elk moment eindigen, daarom moet je je voorbereiden op wat daarna mogelijk is. Veel voetballers denken daar niet aan."

Het idee van Coaching Performance Plus ontstond in 2011. “We komen uit een voetballersfamilie,” zegt Lobo. “Mijn vader en ik, mijn broer Djem en mijn zus Esther: allemaal hebben we een passie voor de sport. Maar we wilden ook verder gaan dan alleen maar voetballen. We hebben altijd andere mensen in de voetbalsector willen helpen om hun doelstellingen te behalen. Daarnaast heb ik altijd een groot verantwoordelijksgevoel gehad. Ik heb dat gevoel willen waarmaken door dit project uit de grond te stampen.”

De familie Buabadi vond haar inspiratie in het voetbalteam Beveren (nu Waasland-Beveren, red.), toen het elftal bestond uit toekomstige sterren als Yaya Touré, Gervinho, Emmanuel Eboué, Romaric,… “Dat elftal heeft ons geïnspireerd om onze kinderen hier te laten voetballen, zodat ze hun voetballoopbaan konden verderzetten,” zegt Schicko Buabadi. “Eerst waren dat mijn zonen Lobo en Djem. Daarna wilde mijn dochter Esther ook voetballen. We waren aangenaam verrast met haar voorstel en we hebben gezien dat het goed ging.” Vader Buabadi is intussen verantwoordelijk voor de opleidingen binnen Coaching Performance Plus.

Intellectuele en persoonlijke ontwikkeling

Coaching Performance Plus biedt begeleiding op mentaal, gezondheids- en communicatief vlak. “Spelers kunnen kiezen voor algemene vakken zoals financiën en recht, maar we bieden ook lessen communicatie aan, zowel voor tussen de speler en de pers als tussen de spelers onderling.”, zegt Lobo Buabadi. “We houden ons ook bezig met de transfers, omdat we op die manier kwalitatief kunnen groeien. We vinden immers de intellectuele en persoonlijke ontwikkeling van de voetballers belangrijk. We proberen ook sommige spelers te heroriënteren naar andere beroepen binnen de voetbalsector zoals scheidsrechter, voetbalmakelaar of bestuurder bij een voetbalclub.”

Coaching Performance Plus is dus niet enkel een voetbalacademie, maar ook een pedagogisch project. “We kennen de voetbalwereld op verschillende niveaus. Met dit concept geven we een kans aan getalenteerde voetballers, die ze met beide handen kunnen grijpen,” legt Lobo. uit. “En Coaching Performance Plus heeft nog meer plannen in de toekomst. We willen ons ook vestigen in Afrika. Voor een deel omdat mijn roots daar liggen, maar ik omdat ik geloof in wisselwerking en interculturaliteit. We kunnen bijvoorbeeld veel leren van het aanpassingsvermogen en de veerkracht van Afrikaanse voetballers, en van andere experts rond het voetbalveld.”

© Richard Agyemang

Meer aandacht voor vrouwenvoetbal

Esther Buabadi, dochter van Schicko, heeft het het verst geschopt. Ze speelde voor verschillende jeugdreeksen van het Belgisch elftal recent ook voor de U19 van de Red Flames. Nadat ze voor topclubs als Anderlecht en Lille speelde, voetbalt ze nu bij Zulte-Waregem. “We hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat ze ooit zou voetballen,” lachen vader en zoon Buabadi. “Maar haar evolutie maakt ons fier en geeft ons meer inspiratie om Coaching Performance Plus verder uit te bouwen. Ons project is er namelijk zowel voor jongens als voor meisjes. Coaching Performance Plus wil zo inclusief mogelijk zijn. We focussen op talent, niet op afkomst of gender.”

Volgens Schichko Buabadi blijft het vrouwenvoetbal in België een onderschatte sport. “De KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond, red.) zou haar beleid over het vrouwenvoetbal moeten herbekijken, net als alle andere voetbalbonden in de wereld. Coaching Performance Plus wil daar zeker een steentje aan bijdragen. Aan de andere kant merk ik wel op dat Gianni Infantino (de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, red.) inspanningen doet om het vrouwenvoetbal wereldwijd populairder te maken. Laten we hopen dat het beter wordt in de toekomst.”

© Richard Agyemang

Leren uit hun fouten

Coaching Performance Plus besteedt ook aandacht aan de financiële kant van het voetbal. “Een goed beheer van je financiën is zo belangrijk,” zegt Schicko.  “Ik zelf gezien hoe voetbalspelers die heel goed hun brood verdienden, door een slecht financieel beheer van de ene dag op de andere alles kwijt waren. Dat is natuurlijk heel jammer, want met hun financiële draagkracht hadden ze een goede toekomst voor zichzelf kunnen garanderen. Dat gebeurt helaas vaak, en zeker als je niet goed omringd bent en van dag tot dag leeft. Coaching Performance Plus wil daarop anticiperen, door de spelers een financiële opleiding te bieden. Zo kunnen ze leren van hun fouten uit het verleden. We wijzen ze erop dat ze hun contract aandachtig moeten lezen, wat hun rechten en plichten zijn als ze geblesseerd zijn, en tonen hen de valkuilen en opportuniteiten die professioneel voetbal met zich mee draagt.”

Nooit opgeven

In Lobo Buabadi’s woordenschat komt opgeven niet voor. “Een voetbalcarrière bestaat uit hoge pieken en diepe dalen. Je moet altijd blijven doorgaan. Ik wil ook benadrukken dat Coaching Performance Plus open is voor iedereen en zeker voor de heel ambitieuze voetballers. We willen samenwerken met mensen die hun hun expertise met ons kunnen delen.” Ten slotte biedt Lobo nog een kleine sneak preview naar de toekomst: “We willen het aanbod van CPP verbreden en hebben plannen om onze werking uit te breiden naar de atletiek, het zwemmen, etc. We kunnen de wereld niet alleen bouwen, dus we hebben de hulp van iedereen nodig om dit project tot een goed eind te brengen.”

vorige volgende