Seppe Smits is een 20-jarige snowboarder uit Westmalle, gespecialiseerd in het onderdeel slopestyle. In februari 2012 won hij een bronzen medaille op het wereldkampioenschap in Oslo. Vorig jaar eindigde hij op de eerste plaats. Hoog tijd voor een gesprek met de jongen achter de medailles.

Slopestyle bestaat uit het maken van verschillende sprongen en het nemen van rails en boxen, met de bedoeling een zo hoog mogelijke score te halen. Een uitdaging die Smits maar al te graag aanneemt.

Hoe voelde het om de bronzen medaille te bemachtigen?
Ik ben er heel blij mee! Het wereldkampioenschap was dit jaar veel moeilijker met meer van de topriders aanwezig (Smits moest de Amerikaan Chas Guldemond en de Canadees Sebastien Toutant laten voorgaan). Bovendien regende het de dag voor de finale, waardoor de piste bevroren was. Dus ik ben zeer blij dat ik het tot het podium heb kunnen schoppen.

Wat staat er dit jaar nog op het programma?
Ik wil nog aan drie grote wedstrijden deelnemen: Burton European Open, Burton US Open en European X games. Daarna wil ik op vakantie en proberen nog wat te trainen.

Ga je ook meedoen aan het Belgische kampioenschap in Les Deux Alpes?
Zeker en vast, dat is voor mij de leukste wedstrijd van het jaar. Dan zie ik al mijn vrienden uit de Belgische snowboardwereld terug. Ik kan er volledig ontspannen boarden. Het is pure fun daar!

Hoe is het gesteld met je sociale leven? Heb je daar nog tijd voor met die vele wedstrijden en trainingen?
Dat valt eigenlijk goed mee. Ik leef in twee werelden. Enerzijds heb ik mijn vrienden uit de snowboardwereld en anderzijds heb ik mijn kameraden thuis. Met hen probeer ik zo veel mogelijk contact te houden. Als ik in België ben, doe ik mijn best om vaak af te spreken. Mijn vrienden begrijpen dat ik veel weg ben, dus dat schaadt onze vriendschap eigenlijk niet.

Je bent ook peter van Jespo, wat houdt dat juist in?
Jespo is een vzw die sportactiviteiten aanbiedt voor de Antwerpse jeugd en zo jongeren wil motiveren om te sporten. Ik ben al sinds jongs af aan bezig met sport en wil via Jespo andere jongeren aanzetten tot bewegen.

Hoe zit het met de nieuwe generatie boarders? Hebben ze veel potentieel?
Dat is moeilijk om in het begin van hun carrière al te zeggen, maar er zijn zeker een paar met de goede mindset en veel potentieel. Je hebt een combinatie van beide aspecten nodig om een goede snowboarder te worden. Volgens mij is het nu gewoon afwachten en hopen dat de nieuwe snowboarders die goede mindset kunnen vasthouden.

Wat wil je nog bereiken?
In het snowboarden wil ik nog aan veel wedstrijden deelnemen en goede resultaten behalen. Eigenlijk wil ik gewoon genieten van mijn leven. Ik zou nooit iets kunnen volhouden wat me niet interesseert of wat ik iedere dag tegen mijn zin zou moeten doen. Zolang ik plezier heb, is mijn leven geslaagd.

© 2012 - StampMedia - Charline Verlinden


Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/04/2012