Soehayla Halouchi (21) uit Hilversum is journalist bij de Nederlandse nieuwszender NOS waar ze op de jongerenredactie werkt. Daarnaast is ze co-producent bij het creatieve bureau Zouka. “Er zijn nog zoveel verhalen die nog nooit verteld zijn geweest.”

Soehayla Halouchi kwam eerder toevallig terecht op de nieuwsredactie van het Nederlandse NOS. “Ik heb geen media-opleiding genoten”, vertelt ze aan Youth of Willebroek. “Ik heb een administratieve vakantiejob gedaan op het secretariaat van de nieuwsredactie en dan via via polste ik naar de mogelijkheden.” Soms zijn de juiste connecties belangrijker dan een diploma, leerde ze. “Vertel altijd wat je wil krijgen in het leven. Er is altijd iemand die jou dat gunt en die je wil helpen om dat te krijgen.”

Naast NOS, werkt Halouchi ook als producent voor het creatieve bureau Zouka, waar momenteel wordt gewerkt aan de langspeelfilm ‘Porte Bagage’. De tragikomische film gaat over een Nederlands-Marokkaans gezin dat nog één keer de nostalgische autoreis naar Marokko maakt om hun dementerende vader weg te brengen. De opnames vinden dan ook plaats in Marokko, Spanje en ook in ons land.

“Er zijn al heel veel Nederlands-Marokkaanse verhalen die in Nederland verteld zijn”, vertelt Halouchi. “Het zijn echter vooral verhalen waar heel veel Marokkanen zich niet aan kunnen relaten. Dat komt omdat het vaak door witte makers is gemaakt. Porte Bagage is door en voor de community. Het is niet gericht op een wit publiek, het is een verhaal dat volledig ons aangaat.”

“Ik heb niet het gevoel dat ik minder kansen heb gekregen”, zegt Soehayla Halouchi over de media-industrie. “Ik heb wel het gevoel dat veel mensen bepaalde verwachtingen hebben van mij, en dat ik die verwachtingen niet makkelijk van mij kan afschudden. Mensen hebben een beeld van wie je bent of wat je doet, of zou moeten doen. Daarom is het des te belangrijker om altijd dicht bij jezelf te blijven.”

YOW-cast van Youth of Willebroek (YOW) is onderdeel van hun project ‘Create your future’. Daarbij nodigt YOW telkens een gast uit om jongeren te informeren en inspireren. YOW-cast wordt gemaakt door Ridvan Denizoglu, Kerim Can Topkaya, Louis Mbacham Fon, Nisrine Marakchi, Tarik Alci, Hamilton Quitoco, Leonardo Jasarova en Mustafa Kayikci.

Bekijk hier de andere afleveringen van YOW-cast.


Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 18/08/2022.

vorige volgende