© Vrije Universiteit Brussel

Spectrum is een gloednieuwe studentenvereniging voor LGBTQIA+ jongeren en medestanders van deze gemeenschap. De vereniging, met als thuisbasis de Vrije Universiteit Brussel, organiseert twee keer per maand groepsactiviteiten, voorlopig nog zonder enige vorm van subsidie.

Brusselse holebi’s kennen ongetwijfeld Basta, een organisatie die maandelijks evenementen organiseert voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Maar deze evenementen vinden meestal plaats in het centrum van de stad, wat niet erg praktisch is voor wie studeert aan de afgelegen campussen van de VUB. Vandaar dus de oprichting van Spectrum. Hannelore vertelt: “De VUB/ULB stelt af en toe wel eens een gebaar naar onze gemeenschap, zoals een wagen op de Pride en posters met kussende gays en lesbiennes, maar officieel is er alleen Basta, een koepel voor alle Nederlandstalige holebi-jongeren in Brussel.”

Veilige ruimte

Spectrums non-conformerende en inclusieve mentaliteit staat centraal, wat hen dan ook sterk onderscheidt van andere verenigingen. Het hoofddoel van Spectrum is een veilige ruimte creëren waarin er over LGBTQIA+ thema’s kan worden gepraat zonder angst voor vooroordelen. De bijeenkomsten vinden om de twee weken plaats en omvatten groepsactiviteiten zoals karaokeavonden, picknicks, of groepsbesprekingen van holebi-films en -musicals. Alcohol consumeren is optioneel. Bij Spectrum is groepsdruk immers uit den boze.

© Vrije Universiteit Brussel

Op dit moment is de vereniging nog maar een paar maanden oud, maar op elke bijeenkomst komen er nieuwe gezichten bij. Verder ‘groeien’ is een heuse uitdaging, want Spectrum krijgt nog geen steun van de universiteit. “Officiële erkenning krijgen is een administratief proces van vier jaar,” legt Hannelore uit, “dus dat is nog ver af.”

Uit eigen zak

Voorlopig betalen initiatiefnemers Alex, Micah en Hannelore ‘uit eigen zak’ voor hapjes en drank tijdens de groepsmeetings, maar ze rekenen binnenkort op kleine bijdragen van de eigen leden. Zo kunnen er ook affiches worden gedrukt om meer publiciteit te maken voor Spectrum. “We mogen flyers uitdelen in de cafetaria en slides projecteren op het scherm in het studentenrestaurant van de VUB. Verder kunnen we zoals elke student affiches plakken waar dat toegelaten is”, aldus Hannelore.

Wie meer wil weten over de vereniging of wil meedoen aan een van de activiteiten, kan contact opnemen via de Facebook-groep van Spectrum.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 25/05/2018

vorige volgende