Studenten van over het hele land verzamelden donderdag op de nationale studentenbetoging in Brussel. Ze pikken het niet dat de Vlaamse Regering het inschrijvingsgeld voor hogere studies wil optrekken. “Speel niet met onze toekomst!”, scandeerden zo’n 4.000 studenten en sympathisanten.

De Vlaamse Regering moet besparen, ook op onderwijs. De studenten die donderdagmiddag aan het station van Brussel-Centraal bijeenkwamen, denken er anders over. “Wij willen absoluut niet dat het inschrijvingsgeld verhoogd wordt. Onderwijs voor iedereen, niet voor rijk alleen”, verkondigt een Gentse manifestante.

Jan studeert geneeskunde en komt uit een groot gezin: “We zijn met vijf kinderen thuis. Als het inschrijvingsgeld effectief verhoogd wordt, betalen mijn ouders per jaar €1.500 extra.” Ook studenten uit kleinere gezinnen zien een verhoging niet zitten. “Mijn ouders zouden meer dan een maandloon moeten afgeven om mijn broer en mij te laten studeren”, vertelt een Leuvense student sociaal werk.

Waalse delegatie

Volgens organisator VVS tekenen zo’n 4.000 studenten en sympathisanten present om hun stem te laten horen. “De opkomst is groter dan verwacht”, verklaart een woordvoerster van de koepelvereniging voor Vlaamse studenten. Ook een delegatie van Waalse studenten kwam uit solidariteit naar Brussel. Onder de taalgrens is het inschrijvingsgeld al enige tijd om en bij de 800 euro.

De jongeren hopen om met de betoging een krachtig signaal aan minister Crevits te geven. Ze beseffen dat er bespaard moet worden, maar beknibbelen op onderwijs vinden de studenten een brug te ver. Als alternatief stellen sommigen een belastingsverhoging voor bedrijven en grote kapitalen voor. Ook op defensie mag er gerust bespaard worden. In crisistijd in nieuwe gevechtsvliegtuigen investeren, vinden velen “ridicuul”.

Politiek

Hoewel er eerder opgeroepen was om het protest politiekneutraal te houden, zijn ook de kopstukken van Groen en PVDA+ aanwezig. Meyrem Almaci, kandidaat-voorzitter bij Groen, is blij met de grote opkomst: “De besparingen hakken in op de toekomstkansen van jongeren. Het protest is dus broodnodig!”. Ook Peter Mertens (PVDA+) vindt de manifestatie een goed begin van de actie. Zijn partij pleit voor een onderwijssysteem zonder financiële barrières.

Nu woensdag is er in Gent opnieuw een betoging, die start om 14u aan bibliotheek Zuid.

© 2014 – StampMedia – tekst: Evelien Verstraeten, foto’s: Liesbeth Knaeps


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/10/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 06/10/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Europa.eu op 07/10/2014