De Queeste en Toneelgroep Maastricht brachten in september 'Demonen' van Lars Noren tot leven. Het in 1982 geschreven verhaal over angst, liefde, hysterie en humor werd vertolkt op een unieke locatie.

'Demonen' vertelt het verhaal van twee welgestelde koppels die in een luxueus loft wonen middenin de stad. Het theaterstuk is gebaseerd op 'Who's afraid of Virginia Woolf', de klassieker van Edward Albee.

De Queeste en de Toneelgroep Maastricht verplaatsten zich voor dit toneelstuk naar het oude postsorteergebouw aan het station van Hasselt. De toeschouwer krijgt er meteen het gevoel in een ruime loft met Italiaans design te zitten. "Door de realistische omgeving kan ik me beter inleven, je moet minder doen alsof", vertelt actrice Lien De Graeve.

Herkenbaar

In het stuk komen voor iedereen herkenbare thema's voor. "Het is bijna schrikwekkend hoe weinig we moesten aanpassen aan het verhaal. Het is een echte klassieker", zegt regisseur Domien Van Der Meiren. De vele humoristische momenten maken het harde verhaal verteerbaar.

Ik, ik en ik

Noren wil in zijn stuk laten zien hoeveel de mens met zichzelf bezig is. "Je 'ik' moet zich losrukken van een ander om meer 'zelf' te worden", zijn de woorden van Noren. In het verhaal worden die verschillende 'ik-figuren' met elkaar geconfronteerd en woedt er een voortdurende strijd tussen het ik-zijn en het ik-worden.

Bram Van Der Kelen vertolkt de rol van Frank, wiens moeder sterft. Hierdoor wordt hij psychotisch en bijna schizofreen. Het stuk toont hoe ingewikkeld liefde is en hoe de grens met haat soms flinterdun wordt.

De voorstelling speelde in september in Hasselt, maar er is sprake om van 'Demonen' een schouwburgvoorstelling te maken. Fans moeten wachten tot volgend jaar voordat het toneelstuk wordt hernomen.

© 2011 - StampMedia - Shana Massy