© Jolien Erauw

Tussen alle bekende sterren die op TikTok verschijnen, ben je Céline Marce ongetwijfeld wel al eens tegengekomen. Ze staat niet alleen bekend om haar muziekvideo’s waarin ze trends volgt, maar ook om omdat ze opkomt tegen pesten. Met haar 75.000 volgers die ze het afgelopen jaar verzamelde, is ze één van de populairste Vlaamse gebruikers van de app.

De jongere generatie zal zich Musical.ly nog herinneren. Deze app die sociale media en muziek bij elkaar brengt, is zeker nog niet verdwenen. Hoewel het een tijdje geleden wel een kleine transformatie is ondergaan na de overname door een Chinees bedrijf. Daarna kreeg het een nieuwe naam: TikTok. De werking is eenvoudig: je kiest een liedje en maakt daarbij een video van maximum vijftien seconden.

Binnenkort viert Céline Marce het éénjarig bestaan van haar profiel op TikTok. Van begin februari tot eind maart vorig jaar, postte ze haar eerste video, oorspronkelijk om haar kleine zusjes op een speelse manier te plagen. Door het grote succes van een aantal van die filmpjes, ging het aantal volgers al snel de hoogte in. Haar meest bekeken video kan ze zich nog goed herinneren. Het concept voor deze video had ze van een andere populaire TikTok-ster, Alissa Tomme. Dat zorgde voor meer dan een miljoen views. “In de video maakte ik een torturial waarbij ik plots een melding kreeg van ‘mijn vriend’ die zei dat er iemand in mijn huis was. De volgende dag werd ik wakker en had ik veel nieuwe volgers gekregen,” vertelt ze.

“Mijn volgers weten dat als ik iets kan, zij hetzelfde kunnen en er niet alleen voor staan.”

In een andere video die viraal ging, richtte ze zich tot jongeren die gepest worden. Daarin liet ze weten dat iedereen belangrijk is, graag gezien wordt en het hoofd dus niet mag laten hangen. Pesten is een onderwerp dat Marce nauw aan het hart ligt. Naast de leuke trends beschouwt ze TikTok als een platform waar ze hulp kan bieden aan jongeren die het soms moeilijk hebben. “Toen ik zestien was, verlangde ik ook naar iemand om naar op te kijken. Ik had het gevoel dat er niemand was die voldoende opkwam tegen pesters. Iedereen op de app doet dansjes en volgt trends. Trends zijn leuk om viraal te gaan, maar je geeft er niets mee terug. Mijn volgers weten dat als ik iets kan, zij het ook kunnen en dat ze er niet alleen voor staan. Soms krijg ik berichtjes van mensen die zeggen dat ze dankzij mij nu voor zichzelf durven opkomen. Dat vind ik super.”

Niet altijd rozengeur en maneschijn

Net zoals goed nieuws soms gepaard gaat met slecht nieuws, gaat ook de mooie kant van TikTok gepaard met een iets donkere kant. “De content is niet veranderd, maar wel de mentaliteit,” laat de West-Vlaamse weten. “Voor de zomer was iedereen erg vriendelijk maar sinds TikTok zo populair is geworden, is het geen aangename plaats meer. Kijkers beseffen soms niet dat wij ook gewone mensen zijn. Ik deel twintig procent van mijn leven, tachtig procent is volledig privé. Dan denken ze dat ze alles weten over mij, maar dat is niet zo. Als iemand mij of iemand anders pest en uitscheldt, wordt die geblokkeerd.”

Onlangs verwijderde Marce elke video op haar profiel. Hiermee wou ze haar volgers een duidelijke boodschap meegeven. Op een bepaald moment gingen fans erg ver om contact te zoeken met haar. “Zo hoort het niet,” zegt Marce. “Op nieuwjaar was ik samen met mijn mama en hoorde ik plots kinderen. Mijn zusjes zeiden dat ze kwamen kijken of ik er was. Ik vroeg me af hoe ze wisten dat mijn mama daar woonde. Ze waren mijn zusjes gewoon naar huis gevolgd.”

“Een tekening of een brief krijgen doet ons meer deugd.”

Contact

Dankzij de groei van haar profiel kwam Marce in contact met andere bekende Vlaamse namen op de app. Samen met hen organiseerde ze vorig jaar meetings in Antwerpen, Brugge en Gent om fans te kunnen ontmoeten. De laatste meeting was in oktober, in een zaaltje van Jeugd Gent, met meer dan honderd aanwezigen. “Ik vind het echt gek dat sommige mensen met de trein komen om ons te zien. Dat ouders het toelaten en soms zelfs meekomen,” zegt de TikTok-ster. “Geld vragen voor meetings is voor mij geen optie. Een tekening of een brief krijgen doet meer deugd.” De volgende meeting staat ook al gepland, op 15 februari in het station Antwerpen Centraal.

Daarnaast heeft Céline Marce een groepschat met een aantal fans. In totaal zijn ze met zeven. “Ik probeer dagelijks iets in de groep te sturen. Als er iets gebeurt op mijn werk, of met mijn familie, zijn zij de eersten die het weten.” Hiermee wil Marce de band met de mensen die haar steunen hecht houden, en hen een veilige plek aanbieden waar ze alles kwijt kunnen.

Werkleven

Sinds kort heeft Marce haar job in een callcenter ingeruild voor een in een filiaal van MAC Cosmetics in Antwerpen. Actief zijn op TikTok is daardoor een hele klus geworden. “Toen ik in het callcenter werkte had ik veel tijd. Ik was thuis in het weekend en kon na mijn werk filmen. Nu maak ik filmpjes, zet ik ze in mijn concepten en plaats ik ze wanneer ik kan. Het is moeilijk, maar het moet lukken.”

“Er zijn veel deuren voor mij geopend.”

Door haar populairiteit op TikTok, groeide haar aantal volgers op Instagram mee. Ondertussen heeft ze ook een YouTube kannaal, waar ze graag over allerlei onderwerpen praat en haar passie voor make-up deelt. “Er zijn veel deuren voor mij opengegaan. Als ik mijn profiel op TikTok stopzet, ga ik sowieso verder met Instagram en YouTube!”

vorige volgende