Jongeren vinden de aankoop van een auto na het behalen van hun rijbewijs nog steeds vanzelfsprekend. Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB raadt hen echter aan om zo lang mogelijk gebruik te maken van alternatieve transportmiddelen.

Uit een enquête van de VAB en het onderzoeksbureau Profacts blijkt dat de Vlaming fors op zijn autokosten bespaart als gevolg van de stijgende brandstofprijzen. Eén automobilist op de twee zoekt bijvoorbeeld een goedkoper tankstation. Eén op de tien beperkt dan weer het onderhoud van zijn voertuig tot eenmaal in anderhalf jaar tijd. "Dit zijn maar enkele uitkomsten van het onderzoek die aangeven dat jongeren dringend hun beeld over de aankoop van een voertuig moeten aanpassen", zegt Matienko. "Door de stijgende autokosten wordt het steeds minder evident voor jonge chauffeurs om een eigen wagen te bezitten. Ze zouden zichzelf en andere weggebruikers een groot plezier doen met een meer verantwoord gedrag."

Weloverwogen aankoop

Aanleiding tot het onderzoek waren de VAB-medewerkers op de tweedehandsafdeling. De laatste maanden stelden zij vast dat de gemiddelde Vlaming niet langer over één nacht ijs gaat bij de aankoop van een wagen. "Voor het eerst werd ons team massaal bevraagd over het verbruik van de auto, de expliciete fiscale kosten, en zo meer", verklaart Maarten Matienko. "Helaas gebeurde dit vooral door ervaren chauffeurs en niet zozeer door jonge automobilisten", betreurt hij.

Carpoolen blijft marginaal

Dertig procent van de Vlaamse bestuurders snoeit bovendien aardig in zijn verplaatsingen. "Dat wil zeggen dat mensen eerder te voet of met de fiets naar een bestemming trekken." Matienko benadrukt dat jongeren voordelig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. "Want naast het kostenplaatje van een wagen spelen natuurlijk ook factoren als fileleed en parkeerproblemen een grote rol." Hij stelt echter dat het carpoolen, zowel bij jong als oud, een eerder marginaal gegeven blijft en vrijwel nooit ingeburgerd zal geraken.

Groen nog niet aan zet

Dat meer dan de helft van de Vlaamse autorijders overweegt een zuinigere auto aan te kopen, betekent niet dat de nieuwe technologieën nu aan zet zijn. Matienko noemt innovaties zoals de elektrische wagen nog niet gebruiksklaar en tot nog toe eerder onhandig. Daarom geeft hij nog enkele besparingstips mee voor achter het stuur: "Rijd in een zo hoog mogelijke versnelling. Hanteer een defensieve rijstijl. Laat je wagen vaker 'uitrollen'. Duw het ontkoppelingspedaal niet te vaak in en maak gebruik van het eventuele start-en-stopsysteem aan rode lichten."

© 2012 - StampMedia - Lieselotte Wröbel


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 15/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 15/11/2012