© Joanna Vervoort

Alleen op reis gaan, is eenzaam? Think again. Op solotrip naar Wenen en Praag ondervindt Joanna Vervoort (26) dat het heerlijk is om alleen op vakantie te gaan. Ze vroeg aan reisbureau Kilroy in Gent vijf tips voor als je er alleen op uit trekt. 

Zal ik wel veilig zijn, als ik alleen op pad trek? Dat is veruit de grootste bezorgdheid voor wie alleen op reis wil gaan. Volgens een Nederlands onderzoek dat reisbureau Tourlane in 2020 uitvoerde, is voor veertig procent van de vrouwen angst voor de eigen veiligheid een reden om toch niet alleen op reis te vertrekken. Voor mannen is dat 27 procent.

Die bezorgdheid voor de eigen veiligheid merkt ook Ellen van Kilroy. “De vraag die mensen ons het meeste stellen, is of het land waar ze naartoe willen gaan wel veilig is.” Vaak kan het reisbureau die bezorgdheid de kop indrukken. “De meeste landen zijn wel degelijk veilig om naartoe te reizen, ook al scheppen de media soms een ander beeld. Het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken: loop bijvoorbeeld niet te koop met waardevolle voorwerpen.”

Catcalling

De ene bestemming is natuurlijk een iets veiligere optie dan de andere. Voor beginnende reizigers raadt Ellen Zuid-Oost Azië aan. “Daar zijn veel jonge reizigers, je kan er makkelijk van plaats tot plaats reizen en de lokale bevolking spreekt goed Engels.” Landen die politiek instabiel zijn, sla je wél best over, zoals Venezuela op dit moment. Zelf had Ellen ook problemen toen ze als vrouw alleen door Marokko reisde, onder andere met catcalling. “Voor zo’n land zou ik aanraden om met een groep mee te gaan, voor je eigen gemoedsrust.”

Toch wil Ellen benadrukken om je niet te laten tegenhouden door angst als je eraan denkt om alleen te gaan reizen. “Als je echt wil gaan, doe het dan en gebruik je gezond verstand. Een reis kan je leven veranderen. Het zou zonde zijn als je de kans niet neemt uit schrik.”

  Vijf tips voor de soloreis van je leven

  1. Genieten van kleine dingen maakt gelukkig, als we de welzijnswetenschap mogen geloven. “Dat heet savouring”, zegt Hein Zegers. Ga je op restaurant? Geniet dan van elke hap. Of zet je eens op een bankje en kijk een hele namiddag naar mensen. Door alleen te zijn kan je je volledige aandacht richten op die kleine dingen.
    
  2. Maar ook het omgekeerde geldt: deel uitmaken van iets groters kan je gelukkiger maken. Hein Zegers: “In een mooi landschap staan, gaan wandelen door de uitgerekte natuur … Door die dingen besef je hoe klein je als mens bent en hoe groot de wereld is.” Heb je zo’n ervaring in je eentje, dan is het nog makkelijk om in immersie te gaan.
    
  3. Wees oprecht nieuwsgierig naar wie je ontmoet: iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. “Probeer mensen te begrijpen zonder vooroordelen”, zegt Hein Zegers. “Toen ik een pelgrimstocht naar Compostela maakte, vroeg ik vaak aan medereizigers: ‘What brings you here?’ Als antwoord kreeg ik steeds boeiende – en soms ook schrijnende – verhalen.”
    
  4. Voor wie nog niet veel ervaring heeft met alleen reizen, geeft Ellen van Kilroy de volgende tip: “Het is handig om op voorhand al een idee te hebben van je route en hoe je van het ene punt naar het andere geraakt. Dat geeft iets meer een gevoel van veiligheid.”
    
  5. Wil je alleen reizen, maar niet steeds alleen zijn? Boek je verblijf dan in een hostel. Ellen: “In hostels ben je omringd door andere mensen die hetzelfde doen als jij. Dat zorgt voor een peace of mind.” Zulke hostels of jeugdherbergen bieden bovendien vaak bedden in slaapzalen aan, die een stuk goedkoper zijn dan een hotelkamer of AirBnb.

  Dit artikel werd gepubliceerd door Knack Weekend op 11/10/2021.

  Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 13/10/2021.

  vorige volgende