Jongens en meisjes, over exact twee weken mag ik mijn mobiel internet weer inschakelen. 14 dagen wachten, zoals een klein kind dat de zesde december ‘s ochtends ongeduldig staat te popelen tot ze de pakjes van de sint mag opendoen. Nee, ik overdrijf. Ik zal blij zijn als ik mijn iPhone weer kan gebruiken zoals het hoort, maar ik droom er niet elke nacht over.

Fulltime thesissen

Het zijn dus nog slechts twee weekjes en het is vakantie. Deze periode moet dus gemakkelijk te overbruggen zijn. Maar helaas, ik moet de komende weken fulltime thesissen. Lange dagen achter de computer, in de bibliotheek, omringd door boeken en papieren. Fun fun fun!

Plezierige pauze

Tijdens zo’n dagen heb ik nog meer nood aan mijn iPhone. Dat is echt de ideale ontspanning. Snel even Twitter of Instagram checken. Belachelijke snapchats sturen van mijn vettig haar (ja, ik vind dat thesissen het ideale moment om mijn haar een ‘ontvettingskuur’ te geven, zodat het minder snel vettig wordt) of hilarisch Vines bekijken. Een smartphone biedt gewoonweg plezierige pauzes.

Ik kan de meeste dingen ook wel via mijn laptop doen, maar als je heel de dag bezig bent op dat ding, wil je dat het liefst niet meer aanraken als dat niet moet. Ik ben mijn laptop dan zo beu en het is dan zo veel toffer om in de zetel te gaan liggen met mijn smartphone. Maar dat zal niet lukken deze vakantie.

Controle

Om te vermijden dat ik té veel tijd doorbreng op mijn laptop naast de thesis-uren (vanwege het gebrek aan iPhone-quality time) gebruik ik het programma ‘SelfControl’. Voor alle studenten en mensen die zichzelf niet kunnen beheersen, is dat een erg praktische uitvinding. Je kan een lijst maken van alle websites die je te veel afleiden van je werk en dan stel je in hoe lang deze websites geblokkeerd worden.

Zwarte lijst

Ik heb bijvoorbeeld Facebook, Twitter, Youtube, standaard.be, hln.be, demorgen.be, bol.com in mijn ‘zwarte lijst’ gezet. Je kan die websites een dag lang blokkeren als je wil, maar ook een uurtje of twee. Maar let op: eens je ze hebt geblokkeerd, zijn ze écht geblokkeerd. Zelfs al verwijder je het programma, je moet de tijd uitzitten. Je bent gewaarschuwd.

In ieder geval ga ik dat programma goed kunnen gebruiken de komende weken. Mijn zelfdiscipline is niet wat het zou moeten zijn dus Self Control is dé oplossing voor mij. Zou er een soortgelijke app bestaan voor smartphones? Ik denk dat dat geen slecht idee is als dat nog niet bestaat.

Ogen moeten rusten

Hoe dan ook, ik zal op zoek moeten gaan naar een ander soort ontspanning tijdens de vakantie. Ik ga zeker boeken lezen om te relaxen, maar dat is ook niet altijd alles. Je zit al heel de dag te lezen en in boeken te neuzen dus de ogen mogen ook wat rusten. Tv kijken is  ook niet al te rustgevend voor de ogen.

Sporten dan maar? Ik ben ingeschreven in een leuk fitnesscentrum waar ik wekelijks zumba en sh’bam doe. Dansen dansen! En er liggen nog twee voetbalmachten in het verschiet. Ja, sport is wel een leuk en gezond alternatief.

Ik vergeet natuurlijk de beste ontspanning… Maar je weet wat ze zeggen: last but not least: mijn lief! Jammer dat hij de eerste week van deze vakantie op skireis is en ik de tweede week in Frankrijk ga thesissen. Geen goede timing, Sünde!

Tot morgen!

© 2014 – StampMedia – Nathalie Schlenker