© Steve Faes

La Liga 2140 is een initiatief van het district Borgerhout dat tieners laat voetballen op buurtpleinen. De jongeren trainen één keer per week in teams met een vaste trainer. Met het initiatief wordt een blinde vlek ingevuld in het sportaanbod en is er tegelijk aandacht voor sociale cohesie en het ontdekken van talent.

La Liga 2140 is een antwoord van het district op het beperkt regulier sportaanbod. “Zaalvoetbal is enorm populair, toch is er amper plaats voor in de Borgerhoutse sporthallen”, zegt Steve Faes van de Sportantenne van Borgerhout. “La Liga 2140 speelt hierop in door met jongeren te voetballen op de vrije buurtpleinen.

Talentscouts

Voetballen op een dorpsplein verlaagt de drempel om aan sport te doen. ”Heel wat Borgerhoutse jongeren geraken moeilijk tot bij de klassieke sportclubs om uiteenlopende redenen: hoog lidgeld, verre verplaatsingen of de tijdsinvestering van ouders”, zegt Mariam El Osri (Groen), districtsschepen van Sport . Wij voorzien een buurtaanbod zonder verplichtingen, administratie of hoge kosten. La Liga 2140 neemt alle drempels weg en laat tieners voetballen.”

De jongeren trainen één keer per week in teams met een vaste trainer. De trainer stoomt hen klaar voor een wekelijkse wedstrijd, op hun eigen plein of dat van de tegenstanders. Op zaterdag 17 juni vindt de finaledag van de pleintjescompetitie plaats. De uiteindelijke kampioen krijgt een beker en ook voor fairplay is er een prijs. De prijzen worden voorzien door de Royal Antwerp Football Club en Futsal Topsport Antwerpen. Zij sturen ook talentscouts naar de finaledag op zoek naar jonge talenten.

Jongeren samenbrengen

Naast prestaties en talentscouting besteedt het project ook aandacht aan respect en ontmoeting naast het veld. Zo zorgt de thuisploeg voor de match steeds voor een ontvangstmoment van de uitploeg in hun buurthuis of aan hun plein. Dit zorgt voor meer verbondenheid en respect tussen de spelers en hun wijken. “We willen de jongeren samenbrengen en ook de waarde van een proper plein meegeven”, vertelt El Osri.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 05/04/2023.

vorige volgende