© Uit De Marge vzw

Afgelopen weekend organiseerde vzw Uit De Marge voor derde keer een jongerencongres. Daarvoor kon je terecht in Het Paleis in Antwerpen.  “We do give a shit” is een jaarlijks congres waar jongeren hun stem laten horen over wat zij belangrijk vinden. “We willen bewustwording creëren en jongeren uitnodigen tot een gesprek. Maar natuurlijk willen we ons ook gewoon amuseren,” zegt workshopbegeleider én deelnemer Jurgen Kappner.

© Mustafa Körükçü

“Zo’n 30 à 40 jongeren hebben mee nagedacht over de thema’s die voor hen belangrijk zijn. Daar hebben ze dan een selectie uit gemaakt,” vertelt Jurgen Kappner van vzw Uit De Marge. De thema’s van het congres zijn armoede, natuur&milieu en wonen. Voor elk van deze thema’s is een workshop georganiseerd. Tijdens die workshops kunnen de jongeren hun bezorgdheden en opinie ventileren: over solidariteit, ecologie, en problemen op de huurmarkt. Daarnaast konden de 160 aanwezig jongeren ook deelnemen aan een theater-of slampoetry workshop.

© Mustafa Körükçü

Een van de organiserende en deelnemende jongeren is de dertienjarige Yassin. “We hebben zelf mogen stemmen over de thema’s van het congres,” zegt hij. “Ik heb gekozen voor wat ik boeiend vind: natuur&milieu. Ik ben hier ook naartoe gekomen om mensen te leren kennen, want veel van de deelnemers kennen elkaar niet.”

De workshop over armoede is opgebouwd rond een aantal stellingen, vertellen begeleiders Hanne en Jurgen. “Jongeren mogen in groepjes debatteren over de stellingen en hun commentaar op een groot papier schrijven. Daaruit kunnen wij conclusies trekken over wat er leeft onder jongeren.” Deze workshop is een voortraject: de bevindingen zijn de basis voor een video, die naar de minister wordt gestuurd, om op die manier te politieke beslissingen rond deze thema’s te beïnvloeden. 

Het thema natuur en milieu leeft heel erg bij de jongeren en op scholen. Dat wordt duidelijk wanneer workshopbegeleider Stijn de jongeren vraagt wat hun school op het vlak van milieu doet. “Wij mogen ons brood niet inpakken in plastic zakjes of aluminimum verpakkingen gebruiken,” klinkt het uit de zaal. “Onze school haalt driekwart van de energie uit eigen zonnepanelen,” horen we ook. “Elke klas moet om de beurt het afval in en om de school opruimen,” zegt nog iemand. Ook de klimaatbetogingen worden uitgebreid besproken. Een  deelnemer vraagt zich luidop af waarom de naamkaartjes eigenlijk in een plastic hoesje zitten.    

© Marlon van Dijk

Dit is de derde editie van het jongerencongres. Volgens Yassin is de organisatie de afgelopen jaren duidelijk geprofessionaliseerd. “Dit keer hebben we bijvoorbeeld een goodiebag meegekregen en zitten we in een mooi gebouw. Er is ook randanimatie.” 

 Dat 160 jongeren op een zaterdag naar hier komen, is volgens Uit De Marge een sterk signaal naar de politici. Armoede, natuur & milieu en wonen moeten volgens hen hoog op de politieke agenda staan op 26 mei.  


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 12/02/2019

vorige volgende