© Luka Van Royen

In de lente van 2018 fotografeerde Stamp-reporter Luka Van Royen de solidariteitsmars tijdens de begrafenis van de Koerdisch-Iraakse peuter Mawda Shawri.
De tweejarige Mawda stierf op 17 mei 2018 door een politiekogel tijdens een achtervolging op de E-42 in Namen. Ze zat samen met haar ouders en broertje in een een bestelwagen, bestuurd door een mensensmokkelaar die hen naar Engeland zou brengen. Het proces tegen de agent die schoot begon gisteren in Bergen. Dat bracht een nieuwe golf van solidariteit met zich mee. In het hele land vonden gisteren acties plaats als steunbetuiging aan de familie Shawri, dankzij de campagnes van #justice4Mawda.

De actiegroep wil hiermee het structureel politiegeweld aankaarten dat plaatsvond tijdens die bewuste nacht. Er werd massaal informatie verspreid via sociale mediakanalen. Zondagavond introduceerden de activisten een postercampagne, gevolgd door acties op maandag. Aan alle grote rechtbanken in het land hingen activisten kinderkleertjes op aan een wasdraad en schreven ze boodschappen aan het beleid en als steunbetuiging aan de ouders van Mawda. De ingezamelde kleren worden doorgegeven aan vzw Humain, een organisatie die zich inzet voor mensen op de vlucht.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 24/11/2020

vorige volgende