© Jill Delsaux

Op voorhand had niemand ooit gedacht dat dit Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal historisch zou worden. Maar het gebeurde wel – met twee finalisten die nog nooit een finale gespeeld hadden en een absoluut toeschouwersrecord. Het EK in Nederland werd propaganda voor het vrouwenvoetbal. StampMedia-reporter Jill was erbij.

Er werd met grote ogen uitgekeken naar toplanden zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk. Duitsland was regerend kampioen en Engeland had de bronzen medaille gewonnen op het WK.

De Duitsers werden echter in de kwartfinale uitgeschakeld door Denemarken, een totaal onverwacht scenario. De match werd ook nog eens een dagje uitgesteld door slechte weersomstandigheden. Engeland werd in de halve finale dan weer met droge 3-0 cijfers gewipt door Nederland.

De Belgian Red Flames stonden voor het eerst op het EK. Ze begonnen aan het kampioenschap in een poule met Denemarken, Nederland en Noorwegen. Achteraf bekeken werd de finale dus al eens gespeeld in de poule van de Flames.

De Belgische dames haalden jammer genoeg de kwartfinale niet, maar speelden wel een heel mooi tornooi. Eén waar we als Belg alleen maar fier op kunnen zijn. We hebben de smaak te pakken, op naar meer!

Je kent het gevoel: je kijkt naar een finale en hoopt op mooi voetbal. En dat we dat kregen op het EK is nog zacht uitgedrukt. De finale leverde maar liefst zes goals op in de reguliere speeltijd. Met veel tempo en veel duels, maar zonder vuile fouten.

Beide ploegen gingen uit van hun eigen kwaliteiten en voetbalden hun eigen spel. Het publiek was uitzinnig voor een wedstrijd die niet snel vergeten zal worden.

Uiteindelijk werden tijdens dit EK alle records verbroken. De finale werd door meer dan 8 miljoen mensen live op televisie bekeken. Hopelijk spoort het iedereen aan om deze vrouwensport verder te promoten.

Meer foto's? Check onze Flickr-pagina

vorige volgende