De stad Genk organiseerde samen met skateshop YetiBoards het urban festival Streetfest 2016. Genkse jongeren kregen de kans om hun beste skate- en stepkunstjes aan heel de stad te tonen. "Ook de urban scene heeft een plaats in Genk.”

Skateboards, graffiti en aanstekelijke hiphopbeats… Het Genks urban festival Streetfest 2016 had op zaterdag 14 mei voor elke urbanliefhebber wel iets in de aanbieding. Jongeren konden er in verschillende wedstrijden hun allerbeste skate- en stepkunstjes laten zien. Waarom? "Omdat de urbanscene ook in Genk een plaats heeft", vertelt de Genkse schepen van Jeugd en Studentenbeleid Anniek Nagels (CD&V).

Dol op urban

"We merken dat veel Genkse jongeren skaten of steppen. We organiseerden samen met de lokale skateshop YetiBoards al eens een bustrip naar het indoorskatepark in Amsterdam. Toen zat de bus gewoon vol", gaat een lachende Nagels voort.

Daarom besloot de stad Genk om opnieuw met YetiBoard de handen in elkaar te slaan en samen het urbanfestival Streetfest 2016 te organiseren. "We willen tonen dat de urbanscene ook een plaats heeft in Genk", legt Nagels uit. "Hiphop en heel het straatgebeuren leeft ook in onze stad!"

Van graffiti tot steppen

Om dat duidelijk te maken kreeg heel de urbanscene een plaatsje op het festival. Zo konden jongeren samen met professionals graffiti maken. Ook mochten dj's aanstekelijke hiphop beats draaien en danscrews daarop hun danskunsten tonen.

Jongeren die meer beweging zochten, konden deelnemen aan een van de vijf skate- of stepwedstrijden. Jongeren die een minder competitieve bezigheid zochten, konden dan weer op hooverboards een hindernissenparcours afleggen.

Adrenaline

Maar waarom vinden Genkse jongeren skaten en steppen zo leuk? "Vooral door de adrenaline", lacht Oscar (13). "Wanneer je een cool kunstje doet, geeft dat een geweldig gevoel", vertelt hij. Kas (17) doet het dan weer eerder om het plezier. "Je leert vrienden kennen. Dat is voor mij het leukste!"

Zou de schepen ook skaten? "Nee, mijn vriendje heeft vroeger wel geprobeerd om het me te leren. Maar ik was er te slecht in", besluit Nagels.

© 2016 – StampMedia – tekst: Matthias Vanherle, video: Laura Vanden Boer en Charis Van Looveren, foto's: Bieke Boonen en Najate Reyskens 

---

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 18/05/2016