Mehdi Chouachoua Bouali (links) en Zydan Maximino Vieira Kips ontvangen deze keer cartoonist Christina De Witte (midden). © El Mahi Ayoud

In deze aflevering van Plafond Podcast praten Mehdi Chouachoua Bouali en Zydan Maximino Vieira Kips met cartoonist Chrostin, artiestennaam van de Mechelse Christina De Witte, over de impact van een dubbele etnisch-culturele identiteit op je zelfbeeld en hoe anderen je zien. Chrostin maakte met ‘Araya’ een coming-of-age beeldroman over het thema. “Ik ben niet half dit, en half dat. Ik ben honderd procent mezelf.”

In haar ‘Araya’ probeert Christina De Witte – alias Chrostin – komaf te maken met haar demonen uit het verleden. Opgroeiende tussen twee werelden – haar vader is Belg, haar moeder Thais – vormen zelfbeeld, zelfliefde en het omarmen van je culturele roots belangrijke thema’s in het boek.

Een ander belangrijk aspect is die van de complexe moeder-dochterrelatie. In Plafond Podcast vertelt De Witte onder meer over de moeilijke relatie met haar mama. “Mijn moeder spreekt de taal niet. Ze heeft nooit fatsoenlijk Nederlands geleerd”, vertelt ze. Die taalkloof maakte de complexiteit van die relatie alleen maar groter. “Door de taalbarrière is er een nog grotere men-taalbarrière.”

Al op negentienjarige leeftijd maakte Chrostin cartoons voor Flair en schopten haar comics het al tot de Verenigde Staten. Tot voor kort was ze ook beeldcolumnist bij De Standaard. “Ik mocht daar echt doen wat ik wilde, er was geen censuur. Wel was er veel druk en stress om iedere week een comic af te leveren. Daardoor was er niet altijd veel ruimte om andere dingen te doen.”

Ook in deze podcast: Ashton Kutcher, Racing Mechelen, het beste van Thailand en eten, veel eten.

‘Plafond Podcast’ wordt gemaakt door Mehdi Chouachoua Bouali, Zydan Maximino Vieira Kips en El Mahdi Ayoud. De podcast luisteren kan ook op Spotify of via Apple podcasts

Bekijk hier alle afleveringen van Plafond Podcast.

vorige volgende