De trofee die de winnaar van het Eurovisiesongfestival op 13 mei in de lucht mag steken. © EBU

Alle niet-deelnemende landen zullen vanaf dit jaar online kunnen stemmen voor het Eurovisiesongfestival onder de naam ‘the rest of the world’. Niet alleen Europese landen die niet op het podium vertegenwoordigd zullen zijn, maar ook landen als de Verenigde Staten mogen hun 12 punten uitdelen. Eurovisiekenner Jonathan Hendrickx schijnt zijn licht op het nieuwe puntensysteem. “Het zal het Songfestival spannender maken.”

Beluister hier de audioreportage

Dankzij het wereldwijde succes van het Eurovisiesongfestival zullen alle niet-deelnemende landen nu ook kunnen stemmen onder de naam ‘the rest of the world’. Daaronder vallen niet alleen Europese landen die niet op het podium vertegenwoordigd zullen zijn, ook landen als de Verenigde Staten mogen hun 12 punten uitdelen. De stemmen van niet-deelnemende landen worden samengeteld tot een reeks punten met hetzelfde gewicht als een deelnemend land. Dit gebeurt zowel in de halve finales als in de grote finale op 14 mei. 

Stemfraude

Jonathan Hendrickx is hoofdredacteur van Songfestival.be en is momenteel aanwezig in Liverpool om verslag uit te brengen van het Eurovisiesongfestival. Hendrickx ziet nog wel wat graten in het nieuwe puntensysteem. “Je moet een kredietkaart hebben die geregistreerd staat in een niet-deelnemend land”, legt hij uit.

“Het is bekend dat de organisatie verder wil internationaliseren en globaliseren. Ik juich dat voorzichtig toe” – Jonathan Hendrickx (Hoofdredacteur Songfestival.be)

Als je als Belg nog snel een kredietkaart laat registreren in Luxemburg, een land dat niet meedoet aan de liedjeswedstrijd, zou je dus in principe op België kunnen stemmen, terwijl je officieel nooit op je eigen land kan stemmen. Jonathan Hendrickx: “Het zou me niet verbazen als er na deze editie een schandaaltje komt van stemfraude, want echt waterdicht is het niet. Nu, geen enkel systeem is waterdicht. We zullen wel zien wat het geeft. Het zal de wedstrijd alleszins onvoorspelbaarder maken. Buurlanden geven elkaar traditioneel veel punten, maar nu is er dus die onbekende factor. Dat maakt het Songfestival spannender.”

Australië

Is de ‘Rest of the world-vote’ een eerste stap naar een wereldwijd Songfestival? Hendrickx denkt dat het nog niet voor meteen is. “Er zal nu niet meteen een ‘Rest of the world’-deelnemer bijkomen. Misschien wel een ‘Rest of the world’-vakjury, want nu bestaat die verzamelde stem alleen uit publieksstemmen. Het is bekend dat de organisatie verder wil internationaliseren en globaliseren. Ik juich dat voorzichtig toe. Het is afwachten wat het zou geven. Ik had nooit gedacht dat Australië ooit zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, maar nu zijn ze al jaren een vaste waarde. Alles went.”

De Belgische inzending Gustaph treedt op 11 mei aan in de tweede halve finale. De grote finale van het Eurovisiesongfestival op 13 mei is te bekijken op VRT 1 en VRT MAX.

vorige volgende