Hilde Vautmans (Open VLD).

Op 9 juni vinden ook de Europese verkiezingen plaats. Voor het eerst kunnen ook 16-jarigen hun stem uitbrengen voor het Europese parlement. Reporter Naomi Izabela wil de Europese politiek dichter bij jongeren brengen. Dat doet ze door verschillende huidige Europarlementariërs die Europese lijsttrekker zijn voor hun Vlaamse partij te interviewen in het Europees parlement. Vandaag: Hilde Vautmans van Open VLD.

“Open VLD is de meest pro-Europese partij in Belgiëé”, is Hilde Vautmans meteen duidelijk. “Er komen veel uitdagingen op ons af: veiligheid, klimaat, asiel en migratie, economie, … De oplossing voor die uitdagingen zijn niet Vlaanderen of België, de oplossing is Europa”, aldus het Europarlementslid.

De partij wil Europa hernieuwen en hervormen, aldus Vautmans. Het is duidelijk waarop ze wil inzetten. “Mijn drie prioriteiten zijn: veiligheid, veiligheid en veiligheid. Op geopolitiek vlak hebben we nood aan een sterk Europa. Als we op geopolitiek vlak een rol willen spelen tussen China en de Verenigde Staten, waar Donald Trump (Republikeinse president tussen 2017 en 2021, red.) misschien terugkomt, moet Europa sterker worden.”

“Ik wil resoluut gaan voor Europees leger”, voegt ze daaraan toe. “We geven evenveel uit aan defensie als China en zelfs drie keer zoveel als Rusland en we staan nergens. We willen komen tot één minister van Buitenlandse zaken, één commissaris van Defensie en dus één Europees leger. Leven in vrede is het mooiste cadeau dat we onze kinderen kunnen geven. Inzetten op veiligheid is dus cruciaal.”

Deze reeks interviews werd opgenomen in het Europees parlement. Volgens de regels van het parlement konden alleen huidige Europarlementariërs geïnterviewd worden op de locatie. Nieuwe EU-lijsttrekkers Rudi Kennis (PVDA) en Wouter Beke (CD&V) konden dus niet geïnterviewd worden. Johan Van Overtveldt (N-VA) ging niet in op de vraag voor een interview.


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 30/05/2024.

vorige volgende