Hoe denken kinderen en jongeren over Antwerpen? Het Antwerpse Jeugdsectoroverleg en AP Hogeschool deden een grootschalig onderzoek naar deze vraag. Samen bevroegen ze zo'n 1000 jongeren uit de stad en de districten, over acht thema's. Het onderzoek vind je hier. Wij trokken de stad in met vragen uit dit rapport. Deel 5: school en werk.

Voor de school zijn jongeren best kritisch. Slechts 40 procent van de leerlingen gaat meestal graag naar school. Dit is te wijten aan verschillende factoren, bijvoorbeeld pestgedrag. Jongeren vinden vaak dat ze niet bij hun leerkrachten terechtkunnen met hun problemen. Het is volgens het Jeugdsectoroverleg belangrijk dat scholen een brede leeromgeving bieden waar jongeren hun talenten kunnen verkennen en uitdiepen.

Veel jongeren maken zich ook zorgen over werk. Ze zijn zich ervan bewust dat het niet altijd gemakkelijk is om de juiste job te vinden. Ook denken veel jongeren dat niet iedereen gelijke kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Ze getuigen over discriminatie op vlak van huidskleur, opleiding en leeftijd. "Er moet dus geïnvesteerd worden in programma’s die jongeren begeleiden naar en in een eerste werkervaring", klinkt het in het onderzoek.


Dit artikel werd gepubliceerd door GVA - Online op 11/08/218

vorige volgende