Hoe denken kinderen en jongeren over Antwerpen? Het Antwerpse Jeugdsectoroverleg en AP Hogeschool deden een grootschalig onderzoek naar deze vraag. Samen bevroegen ze zo'n 1000 jongeren uit de stad en de districten, over acht thema's. Het onderzoek vind je hier. Wij trokken de stad in met vragen uit dit rapport. Deel 4: veiligheid.

De meeste jongeren – bijna 70 procent – voelen zich ‘meestal veilig’ in hun buurt. Contact met andere buurtbewoners en sociale controle spelen daarin een grote rol. Toch hangt het veiligheidsgevoel vaak af van de buurt waarin men woont. Jongeren uit Berchem, Borgerhout en Deurne voelen zich het veiligst.

Aan het vertrouwen in de politie is wel nog veel werk. Slechts iets meer dan de helft van de jongeren vindt dat de politie ‘meestal vriendelijk’ is. Tussen de leeftijd van 15 en 20 jaar geven jongeren aan dat de relatie met de politie het moeilijkste is. Ze voelen zich vaak geviseerd en spreken van een wij-zij-kamp. De jongeren pleiten voor meer diversiteit in het korps, voor minder racisme en meer inlevingsvermogen bij agenten.


Dit artikel werd gepubliceerd door GVA - Online op 11/08/218

vorige volgende