De Marokkaanse overheid heeft besloten om zowel vandaag als morgen elke vorm van demonstratie te verbieden in Al Hoceima (Noord-Marokko) en omstreken. De overheid beweert namelijk dat “zulke oproepen een spanning creëren die de belangen van de burgers en de openbare veiligheid negatief beïnvloedt". 

Vandaag herdenken de Riffijnen de liquidatie van de Riffijnse activist Kamal El Hassani, zes jaar geleden in Ait Bouayach. Morgen wordt de moord op Mohsin Fikri in Al Hoceima herdacht. Deze visboer werd op 28 oktober 2016 verpletterd in een vuilniswagen na de inbeslagname van zijn visvangst door de politie. Dit laatste incident lokte zware protesten uit bij een bevolkingsgroep die zich al decennialang achtergesteld voelt.

Verschillende pagina's op Facebook roepen op om massaal te demonstreren op deze dagen. Of het de Riffijnen lukt om op straat te komen is nog maar de vraag. Al Hoceima en omgeving is sinds eergisteren zwaar belegerd door Marokkaanse hulptroepen. De afgelopen dagen is het aantal controleposten opnieuw gestegen. Ook gebeurden er vorige donderdag verschillende arrestaties.

Onze reporter Yassin Akouh was afgelopen zomer in Al Hoceima toen er opnieuw zware protesten uitbraken. Hij zet in onderstaande video op een rijtje wat er precies aan de hand is.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 26/10/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Kifkif.be op 27/10/2017
Deze video werd overgenomen door MO* 27/10/2017

vorige volgende