Sinds begin december 2011 zijn 23.000 gezinnen overgeschakeld naar hun nieuwe stroomleverancier Essent. Provincie Antwerpen organiseerde samen met internetbedrijf iChoosr voor de tweede keer een samenaankoop tegen een sterk voordelig tarief. Tussen 12 juli en 2 oktober schreven 40.000 gezinnen zich online in voor deze samenaankoop.

Na een maand bedenktijd nam uiteindelijk twee derde van deze gezinnen de beslissing om over te stappen. Bij de eerste aankoop in de zomer van 2010 schakelden zo’n 14.000 Antwerpse gezinnen over naar Lampiris om te besparen op hun energiefactuur, waarmee ze ook meteen kozen voor groene stroom. Begin oktober kregen de Provincie Antwerpen en iChoosr het vertrouwen van een recordaantal gezinnen, waaronder dat van Katrien Pieters. “Ik heb mij heel impulsief ingeschreven. Een goede vriendin had vorig jaar deelgenomen en schakelde over naar Lampiris. Zij heeft heel wat kunnen besparen op haar energiefactuur. Daarbij vind ik het een pluspunt te weten dat mijn stroom volledig groen zal zijn. Toen ik zag dat we met zo’n 40.000 enthousiaste gezinnen waren, vertrouwde ik er wel op dat het goed kwam.”

Veiling met Belgische stroommaatschappijen

Bij de inschrijving voor de samenaankoop weten deelnemers niet bij welke energieleverancier ze terecht zullen komen. Bart Stevens, mede-oprichter en algemeen directeur bij iChoosr verklaart: “Onze taak bestaat eruit geïnteresseerden optimaal te informeren. Wij voorzien een website die het principe uitlegt en beantwoorden al hun vragen via onze helpdesk en
e-mail.” iChoosr organiseerde na het afsluiten van de inschrijving een veilig met verschillende Belgische stroommaatschappijen die groene stroom aanbieden. Op 2 oktober kwam Essent er als voordeligste speler uit.

Mooie besparing

“Ik geef eerlijk toe dat ik geen tarieven tussen energiemaatschappijen heb vergeleken. Eigenlijk baseerde ik mij vooral op het overzicht dat iChoosr voor iedere deelnemer opstelde. Zo kreeg ik een duidelijk beeld van wat ik zou besparen. Na het doornemen van het schema, kregen we twee weken om onze deelname te annuleren. We gingen met een grote groep de energiemarkt op en dat zorgt ervoor dat je een voordelig tarief kunt afdwingen. Met Essent zou ik 120 euro per jaar besparen aan energiekosten. Ik heb niet getwijfeld om mijn deelname te bevestigen, de overschakeling van Electrabel naar Essent levert mij een mooie duit op”, vertelt Pieters.

Groene toekomst

Volgens de website youvegotthepower.be van Greenpeace is slechts 29% van de stroom die Essent aanbiedt echt groene stroom zijn. Pieters is verbaasd: “Ik kan mij niet voorstellen dat Essent zo’n grote groep mensen iets voorliegt. Waar ik kan, probeer ik mij in te zetten voor een groene toekomst. Ik heb geen auto en maak dagelijks gebruik van het openbaar vervoer en mijn fiets. Kiezen voor groene stroom en geld besparen waren twee vliegen in één klap. Ik hoop dat Greenpeace ongelijk heeft, maar ga het zelf eens bestuderen voordat ik mijn oordeel vel.” iChoosr kreeg hier tot nog toe geen kritiek over. “Er zullen deelnemers zijn die zich hiervan bewust zijn, maar natuurlijk is niemand verplicht om samen met ons over te stappen”, meent Stevens.

Toekomstige groepsaankopen

Wanneer de volgende samenaankoop georganiseerd wordt, is nog niet duidelijk. “De samenwerking tussen de Provincie Antwerpen en iChoosr verloopt vlot”, zegt Stevens. “Sinds 2009 hebben wij contacten met Antwerpen en sinds vorig jaar werd ons gezamenlijk doel een feit.” Of Essent de gezamenlijke energieleverancier wordt, valt af te wachten. “Er zullen uitgebreid prijzen vergeleken worden en een veiling bepaalt uiteindelijk naar wie er wordt overgeschakeld “, verduidelijkt Stevens. Pieters is hoopvol: “Mijn deelname aan deze samenaankoop levert mij een jaarcontract bij Essent op dat in december van start gaat. Ik hoef niets te betalen om bij een volgende groepsaankoop opnieuw mee te doen. Als ik echt zoveel bespaar als beloofd en berekend, waarom zou ik het in de toekomst dan niet blijven doen?”

© 2011 - StampMedia/Lessius - Karlijn Van De Sype