Wil je met je groep jongeren of je klas graag een workshop volgen rond mediawijsheid of media maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Naast de gratis workshops voor jongeren bieden we namelijk ook 'mediawijze' workshops aan jongerenwerkingen, jongerenbegeleiders, klassen en leerkrachten.

Onze workshops zijn ontwikkeld voor jongeren van 16 tot 26 jaar. (Sommige workshops zijn ook mogelijk vanaf 13 jaar.)

WORKSHOPS VOOR JONGERENGROEPEN (jeugdorganisaties, klassen, projecten…)

* Voor onderwijs zitten we helaas volboekt tot einde dit schooljaar. Vrije tijds organisaties kunnen wel nog aanvragen doen. 

 

MEDIAWATTE? Word mediawijs

 • Fake news - starterspakket: wat is het en hoe kunnen we het herkennen? De workshop is ideaal voor wie nog zoekende zijn en meer wil weten over het hoe en wat. We kijken welke soorten fake news er zijn, hoe je jezelf ertegen beschermt en hoe je kritisch kijkt naar media. (duur: 1 – 2uur)
 • Fake news – a deep dive: Besprak je fake news al met de groep, maar wil je je verder verdiepen? Dan is deze workshop voor jou! Aan de hand van een spel gaan we aan de slag met fake news. Ook AI (artificiële intelligentie) nemen we onder de loep. Ga zelf op onderzoek, met de nodige tips en tricks. (duur: 2 uur, kan in combinatie met fake news - starterspakket: 3u)
 • Mijn gedacht! Maar wat nu?Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting: De wereld is niet perfect. Er zijn veel dingen waar je het wel of niet mee eens bent. En jouw mening doet ertoe. (Sociale) Media speelt hierin een belangrijke rol en focust zich steeds meer op uitersten. Leer dus hoe je je mening onderbouwt en hoe je kan omgaan met polariserende meningen. Ga op zoek naar goede argumenten en altijd met respect voor de ander. (duur: 2 – 3 uur)

 

AAN DE SLAG! Media maken

Vanaf nu!

 • Mediatraining: Na deze snelcursus mediatraining weet je hoe je jouw boodschap verkondigt. Je leert pakkende persberichten schrijven om pers naar je event te lokken, waarop je let als je geïnterviewd wordt of hoe je voor de camera je verhaal doet. Voor je het weet haal jij als woordvoerder probleemloos de media. (duur: 2u)
 • Je eerste artikel: hoe doe je dat? Onze redactiebegeleiders zijn ervaren journalisten en leren je het. Al meer schrijfervaring? Dan tonen we je hoe je bijvoorbeeld een opiniestuk, recensie of column schrijft. (duur: 2u)
 • Video: In de workshop leer je de basis over filmen en werken met een camera en het monteren erna. Op verplaatsing werken we met smartphones en gratis montageapps. Gevorderden leren een videoreportage te maken, een video voor sociale media, een timelapse, filmen voor een green key en meer. (duur: 3u)
 • Fotografie: Of je nu voor de eerste keer kennismaakt met een fototoestel, of je wilt verdiepen in fotoreportages, portret-, nacht- of miniatuurfotografie en Photoshop: wij helpen. Op verplaatsing werken we steeds met smartphones en gratis apps voor nabewerking. (duur: 3u)
 • Podcast: Ben je fan van verhalen luisteren en vertellen, dan is podcast iets voor jou! We leren je de opbouw van een podcast, hoe je deze opneemt, waar je op moet letten om het interessant te houden en hoe je monteert. Op verplaatsing werken we steeds met smartphones en gratis apps voor bewerking. (duur: 3u)
 • Storytelling: Hoe maak je je verhaal? Waar begin je, waar eindigt het? En blijven de mensen geboeid? Tijdens deze workshop focussen we net iets harder op het verhaal dan op de techniek van het gekozen medium. Storytelling kan toegepast worden op video, foto en podcast en ook in combinatie met bovenstaande worden geboekt. (duur: 2u)
 • Interviewtechnieken: Wil jij je grote idool, favoriete sportster of je mama interviewen? Dan leren wij jou hoe! Deze workshop kan toegepast worden op video, foto en podcast en ook in combinatie met bovenstaande worden geboekt. (duur: 1 - 2u) 

WORKSHOPS VOOR PROFESSIONALS

Ook als kapitein aan het stuur is het goed mediawijs te zijn. Daarom bieden we workshops aan professionals die werken met jongeren, zodat je zelf aan de slag kan met media in je klas, werking of daarbuiten. Weet je niet of een workshop past in je werking of vind je niet wat je zoekt? Mail je vraag naar workshops [at] stampmedia.be 

Ons aanbod:

 • Fake news - starterspakket: We geven je een korte introductie in wat fake news is, hoe je het  herkent en wat de impact ervan is op onze samenleving (duur: 1 uur)
 • Fake news – a deep dive: Weet je wat fake news is, maar wil je je verder verdiepen? Dan is deze workshop voor jou!  (duur: 2 uur, kan in combinatie met fake news - starterspakket)
 • Mijn gedacht! Maar wat nu?Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting: De wereld is niet perfect. Er zijn veel dingen waar je het wel of niet mee eens bent. En je jongeren hebben soms een andere mening dan de jouwe. Ieders mening telt, zolang je in gesprek blijft met respect voor elkaar. We kijken wat (online) polarisatie inhoudt, wat de impact ervan is op een groep en geven je tips hoe je hier rond werkt met je groep. (duur: 2 uur)
 • Media maken: Wil je in je werking of klas werken met media rond bepaalde thema’s? Wij leren je hoe, van video, fotografie tot podcast!

PRIJZEN

 • Workshop halve dag (inclusief materiaal): 250€ per begeleider + verplaatsingskosten
 • Workshop hele dag (inclusief materiaal): 400€ per begeleider + verplaatsingskosten
 • Je kan ook een gratis rondleiding aanvragen op onze redactie (combineerbaar met een workshop). Op vraag geven we ook één bepaald lesonderdeel uit een bredere workshop uit ons aanbod (vb. recht op afbeelding, deontologie, journalistieke code,…). De kostprijs voor dat uur is 100 euro.
 • We zijn niet BTW-plichtig dus bovenstaande prijzen zijn de effectieve prijzen. 

Wij vragen om ten minste een maandje op voorhand te boeken. Het staat altijd vrij een mailtje te sturen voor een dringendere vraag, maar dan rekenen wij een meerkost van 25 euro. 

Ook organisaties met minder middelen helpen wij graag. Advies nodig voor je lessen mediawijsheid, voor een educatief project? Vind je niet wat je zocht of zit je nog met een andere vraag? Mail naar workshops [at] stampmedia.be, dan zoeken we naar een gepast aanbod!