Pierre Lumbi (uiterst rechts) ©Flickr

De secretaris-generaal van Ensemble pour le changement, Pierre Lumbi Okongo, is overleden in het Centre Médical de Kinshasa (CMK). Dat heeft de Congolese radiozender Radio Okapi bekendgemaakt. Het nieuws komt van insiders bij Ensemble pour le Changement, een verkiezingsplatform van de oppositie dat zich omvormde tot een politieke partij.

Pierre Lumbi was één van de ondertekenaars van een brief van zeven partijen uit  de vroegere presidentiële meerderheid (G7) waarin werd gepleit voor correcte verkiezingen zodat president Joseph Kabila kon plaatsmaken voor een opvolger. Lumbi nam afstand van Kabila en ging samen met anderen de kandidatuur van Moïse Katumbi steunen bij de presidentsverkiezingen van december 2018. Hij stapte op als speciale veiligheidsadviseur van Kabila en sloot zich aan bij Katumbi. Die laatste behoorde een aantal jaren tot het kamp van Kabila, maar nam eveneens afstand.

© Twitter

Moïse Katumbi kon uiteindelijk zijn kandidatuur voor het presidentschap niet verzilveren. Dit had als gevolg dat Martin Fayulu binnen het platform Lamuka als presidentskandidaat werd gekozen. Pierre Lumbi ging Fayulu steunen en ook zijn campagne leiden.

Mars van de christenen

Pierre Lumbi speelde een belangrijke rol bij de Mars van de christenen op 16 februari 1992, die de heropening eiste van de Nationale Soevereine Conferentie (CNS). In de regering van (wijlen) Etienne Tshisekedi, die het resultaat was van die Conferentie, werd Lumbi minister van Buitenlandse Zaken. In de regering van Antoine Gizenga was hij minister van Openbare Werken en was hij actief betrokken bij onderhandelingen over een groot (en omstreden) akkoord met China. Dat akkoord ging over de ‘vijf chantiers’, onder meer over de aanleg van wegen.

Droefheid bij Lamuka

Jean-Pierre Bemba (MLC), één van de leiders van Lamuka, reageert op Twitter bedroefd op de dood van Lumbi. “Met ontzetting heb ik zijn dood vernomen”, zegt Bemba. “Ik herinner me hem als een toegewijde man die met veel liefde uitkeek naar een nieuw Congo. Mijn condoleances aan zijn biologische en politieke familie”.

Martin Fayulu betreurt eveneens op Twitter de dood van de man die zijn campagne voor de verkiezingen runde in 2018. “Al bij de Nationale Soevereine Conferentie voerden we samen campagne. Hij runde mijn campagne voor de presidentsverkiezingen in 2018. Ik herinner me zijn ernst, de finesse van zijn analyse en zijn gevoel voor organisatie”.

Moïse Katumbi, de vroegere gouverneur van Katanga, tweet over een groot verlies voor de partij die hij in december 2019 oprichtte in Lubumbashi. Hij is verdrietig over het overlijden van Lumbi, volgens hem een man die tot aan het einde van zijn leven opkwam voor rechtvaardige eisen.

Human Rights Watch en Verenigde Naties

Ida Sawyer van Human Rights Watch is ook triest in een tweet. “Ik heb goede herinneringen aan vruchtbare gesprekken met Pierre Lumbi. Al mijn condoleances aan zijn familie en vrienden”.

Said Djinnit, voormalig speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor het gebied van de Grote Meren reageert op Radio Okapi: "Ik betuig mijn medeleven met de familie van wijlen Pierre Lumbi. Ik heb hem verschillende keren ontmoet tijdens mijn bezoeken aan Kinshasa voor overleg met politieke leiders. Ik zal me hem altijd herinneren als een beminnelijke en respectvolle man".

In 2016 werd Lumbi gekozen tot senator voor Zuid-Kivu. Tijdens zijn mandaat als senator hoopte Lumbi het staatsgezag in Zuid-Kivu te helpen herstellen. Hij was zich ervan bewust dat de provincie werd verscheurd door oorlogjes en conflicten tussen gemeenschappen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Congoforum op 15/06/2020.

vorige volgende