StampMedia maakt jongeren mediawijs. Daarom geven wij ook 'mediawijze' workshops aan klassen, aan leerkrachten, aan jongerenwerkingen en aan jongerenbegeleiders. Onze workshops nieuws- en informatiegeletterdheid kan je bovendien gratis downloaden als lespakket. 

Voor leerkrachten en klassen: Wij bieden een resem workshops en lessen aan. De inhoud is vakoverschrijdend en sluit aan bij verschillende eindtermen. Je kan de workshops en lessen bij ons op StampMedia volgen, al dan niet in combinatie met een gratis redactiebezoek via Klas op Stap. De meeste workshops geven we ook op verplaatsing. Of je kan zelf als leerkracht aan de slag met onze gratis lespakketten. Ook voor mediawijze vormingen voor leerkrachten kan je StampMedia inschakelen. 

Voor jeugdorganisaties en jongerenbegeleiders: Onze workshops zijn ontwikkeld voor jongeren in de vrije tijd. Onze lessen zijn op maat van het secundair onderwijs gemaakt, maar worden ook gegeven in de vrije tijd. De meeste workshops en lessen zijn gemaakt voor jongeren vanaf 16 jaar, maar een aantal kunnen ook voor jongeren vanaf 13 jaar of voor jeugdwerkers.

Voor individuele jongeren: Wij organiseren veel verschillende gratis workshops en andere activiteiten voor jongeren tussen 13 en 26 jaar. Je vindt ze allemaal op onze activiteitenpagina. Aarzel niet en spring binnen!    

Heb je vragen, wil je graag een workshop boeken of wil je samenwerken met StampMedia voor een educatief project? Stuur dan een mailtje naar lisanne [at] stampmedia.be

Workshops nieuws- en informatiegeletterdheid

Onze workshops nieuws- en informatiegeletterdheid zijn in de eerste plaats bedoeld voor scholen (derde graad secundair onderwijs en OKAN), maar kunnen ook gegeven worden op maat van een andere doelgroep of een vereniging. De inhoud is vakoverschrijdend en sluit aan bij verschillende eindtermen. Elke workshop duurt minstens één (les)uur. Als er meer tijd is, kan de inhoud uitgebreider behandeld worden of kan de workshop gecombineerd worden met een andere workshop. Je kan deze workshops ook gratis downloaden als lespakket.

  • Het Medialandschap in Vlaanderen:
 Wie zijn de grote mediaspelers op de Vlaamse markt en hoe bepalen de mediagroepen en journalisten wat nieuwsconsument en journalist op het bord krijgt? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
     
  • Recht op Afbeelding:
 Wat zijn de regels wanneer je iemand fotografeert of filmt? Wat kan de impact zijn als je je niet aan die regels houdt? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
     
  • Diversiteit in de Media: Hoe representatief zijn de Vlaamse media? Hoe werkt beeldvorming en stereotypering? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
     
  • Mag een journalist alles?
 Wat zijn de rechten en plichten van een journalist? Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
     
  • Fake News: In dit educatief pakket ontdek je de verschillende vormen van Fake News en een checklist om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen. Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
     
  • Complottheorieën: Was de maanlanding fake? Was 9/11 een 'inside job'? En zijn alle celebrities lid van de Illuminati? Als die beweringen bij jou een belletje doen rinkelen, ben je al in aanraking gekomen met een complottheorie. Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.
     
  • Identiteit en Polarisatie: Deze vorming vertelt je hoe identiteit wordt opgebouwd, wat meerlagige identiteit is, en welke impact die hebben op hoe mensen naar elkaar kijken. Daarna kom je meer te weten over het verband tussen identiteit, polarisatie en uitsluiting. In heel de vorming bekijken we ook de rol die de media spelen in de manier waarop ze identiteit en polarisatie versterken. Download hier via Google Drive het volledige lespakket en de presentatie.

Workshops media maken

Onze workshops media maken zijn er voor iedereen vanaf 13 jaar. De inhoud, de duur en de prijs hangen af van je specifieke vraag. Niet elke workshop geven we op verplaatsing. 

  • Algemeen: Je wilt een publicatie opzetten (bijv. een schoolkrant), maar je weet niet goed hoe je daaraan moet beginnen? Tips nodig om het perfecte (straat)interview af te nemen? De perfecte pitch maken voor de media? Alles weten over journalistieke deontologie? StampMedia weet raad. 
  • Woordvoerderschap: Na deze snelcursus mediatraining weet je hoe je jouw boodschap kan verkondigen. Je leert hoe je pakkende persberichten schrijft en waarop je moet letten als je geïnterviewd wordt. Voor je het weet, haal jij als woordvoerder probleemloos de media. 
  • Tekst: Onze redactiebegeleiders, stuk voor stuk ervaren journalisten, kunnen je leren hoe je je eerste artikel schrijft. Al iets meer schrijfervaring? We kunnen je ook leren hoe je bijvoorbeeld een opiniestuk schrijft, een recensie of een column.  
  • Video: In onze basisworkshop leer je de absolute basis over filmen en werken met een camera. Na het filmen volgt het monteren. Ook die basisworkshop bieden wij aan. Gevorderden kunnen leren een videoreportage te maken, een video voor sociale media, een timelapse, filmen voor een green key en nog zoveel meer. 
  • Fotografie: Of je nu voor de eerste keer wilt kennismaken met een fototoestel of je je wilt verdiepen in aspecten zoals fotoreportages, portretfotografie, nachtfotografie, miniatuurfotografie, Photoshop en dergelijke meer, StampMedia kan je helpen. 
  • Smartphone: Een smartphone volstaat dikwijls al om media te maken, als je hem maar slim gebruikt. De mooiste foto’s maken en bewerken met je toestel, leren filmen en monteren, zelfs podcasts maken met je smartphone… De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Tarieven

  • Lespakketten en lesmateriaal gratis te verkrijgen
  • Workshop halve dag (inclusief materiaal): 250€ per begeleider + verplaatsingskosten
  • Workshop hele dag (inclusief materiaal): 400€ per begeleider + verplaatsingskosten
  • Klas op Stap: gratis rondleiding op onze redactie (combineerbaar met workshop of les voor 60 euro per uur per begeleider)

De prijs hangt steeds af van de vraag. Ook organisaties met minder middelen helpen wij graag.

Advies nodig voor je lessen mediawijsheid, samenwerken met StampMedia voor een educatief project of een geweldig idee? Stuur dan een mailtje naar lisanne [at] stampmedia.be

"Kris Custers gaf onze derdejaars een fijne workshop rond ‘Het recht op afbeelding’. De leerlingen werden geconfronteerd met afbeeldingen van zichzelf op Facebook, kregen een aantal cases voorgeschoteld, konden vragen stellen over wetgeving en er werd met hen op zoek gegaan naar manieren om op een kritische manier om te gaan met alle mogelijke vormen van afbeeldingen. Al deze zaken kunnen bovendien gekoppeld worden aan de vakoverschrijdende eindtermen. De spontaniteit en de fijne humor van Kris maakten het verhaal helemaal af."

Kristof Steeno

Leerkracht Nederlands – Geschiedenis

Sint-Martinuscollege Overijse