Het Genkse kwartet Duplicate heeft zondagnamiddag het Headlinerspodium van
Genk on Stage geopend. De band had voor het thuispubliek geen echte verrassing in petto, maar de band van de tweeling Smets nam wel het hele podium in en gaf zich helemaal.

“We zien geen verschil tussen een groot of een klein podium. Of we nu voor 50 man spelen of op het Headlinerspodium optreden, we laten ons altijd goed gaan”, zeggen de broers Koen en Jo Smets. “Toch is het moeilijker om op een groter podium te staan. Je hebt meer ruimte, die je dan ook moet opvullen. We gaan dus zeker meer bewegen dan anders.”

‟We hebben nu twee eigen nummers uitgebracht en de reacties zijn positief. Veel labels vinden onze nummers zelfs tof, maar vaak hebben ze ook een puntje van kritiek”, weten de broers. Naast eigen nummers speelt Duplicate vooral covers. ‟Momenteel hebben we een veertigtal covers, zo hopen we bekender te worden en meer boekingen te krijgen.” Ook voor Genk On Stage stonden vooral covers op de setlist. ‟Het wordt één groot feest van voor tot achter”, vertelden de broers net voor hun optreden.

Niet commercieel genoeg

Een plaatsje verwerven in het Vlaamse muzieklandschap vormt voor Duplicate echter een uitdaging. “De meeste labels zijn vooral geïnteresseerd in mainstream muziek, zoals dubstep. Wij vallen als singer-songwriters buiten dat plaatje en worden dus minder snel gecontacteerd”, leggen Koen en Jo uit. De mannen ondervinden hetzelfde probleem met radio. ‟Enerzijds zijn we niet commercieel genoeg voor MNM, anderzijds te commercieel voor Radio 2”, klinkt het.

‟Uiteraard is het een kinderdroom om ons volop op de muziek te storten”, gaat het duo verder. “Maar dat is eerlijk gezegd moeilijk. We zijn pas afgestudeerd als leerkracht en gaan eerst op die manier geld verdienen. Met dat geld kunnen we dan muziek opnemen. De opnames proberen we zoveel mogelijk zelf te financieren, want het is zoals gezegd moeilijk om een label te vinden.”

Fans

Duplicate deed heel wat promotie voor het optreden op Genk on Stage. Ze hingen posters op en organiseerden een fotowedstrijd op Facebook. ‟De kandidaten moesten ons logo verwerken in een originele foto. De foto met de meeste likes won een akoestische set. We hebben de wedstrijd slim laten samenvallen met ons optreden door de winnaar op Genk on Stage bekend te maken”, lichten de broers toe.

De fotowedstrijd is trouwens niet de eerste wedstrijd die Duplicate voor de fans organiseerde. ‟Door de verschillende wedstrijden bereiken we een veel groter publiek”, zeggen de broers. Maar echte diehardfans heeft Duplicate nog niet. ‟Hoewel er natuurlijk mensen zijn die naar elk optreden komen kijken. Maar dat zijn grotendeels onze vrienden. Langzaamaan komen er wel meer mensen bij die echt voor onze muziek komen. Zelfs jonge meisjes waar we ooit aan les gaven staan in het publiek”, geven de leraars met een kwinkslag mee.

© 2013 - StampMedia - Eva Grosemans, foto: Magali Merzougui


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 20/06/2013