© Glodie Mungaba

Francisca is persoonlijke assistente en zorgkundige. We ontmoeten elkaar op het treinperron van Mortsel Oude-God, wanneer ze net van de trein stapt. Francisca heeft als hulpverlener haar idee over de aanpak van de overheid omtrent de corona-epidemie. “Ik kom net uit Brussel, waar mijn tante woont. Met de maatregelen die de overheid heeft genomen in verband met het covid-19 virus, wilde ik zien hoe ze het stelt. Het belangrijkste is nu dat we niet panikeren en rustig blijven.”

 

Dag Francisca. Je komt net uit Brussel. Waarom blijf je niet thuis, zoals de andere mensen?

Ik ben geen voorstander van de maatregelen van de overheid die zeggen dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven, maar we zijn verplicht ons aan de regels te houden. En natuurlijk mogen de gevolgen van het coronavirus niet genegeerd worden, maar we moeten het land ook niet in een massapaniek storten. Elk jaar doodt de gewone griep miljoenen mensen. Daar wordt in de media veel minder over gepraat.”

Hoe bedoel je?

Er zijn zoveel virussen waar we in het dagelijks leven mee geconfronteerd worden.Die mogen we niet verwaarlozen omdat ze nog meer mensen doden. De uitbraak van het coronavirus werd  in het begin niet goed beheerd. We zijn daardoor van een normaal virus naar een pandemie gegaan. Paniek en angst zijn elementen die mensen de dood in kunnen jagen. We moeten gewoon de regels van de hygiëne respecteren en niet panikeren. Ik heb altijd ontsmettingsmiddel bij me. En natuurlijk neem ik ook andere preventieve maatregelen, zoals het vermijden van plaatsen waar te veel mensen zijn en het respecteren van de afstand van anderhalve meter met anderen.

"Ik heb vier kinderen en zij vragen me de hele tijd wanneer alles weer normaal wordt."

Wat vind je van de preventieve maatregelen van de Belgische premier en haar regering?

Ik las al een paar keer dat de Belgische regering te laat heeft gereageerd. Maar dat vind ik absoluut niet. België heeft voorbeelden uit andere landen gebruikt om de controle over het land te behouden. Ik denk dat dat goed is. Maar er zijn ook zaken waar ik niet mee akkoord ga. Zoals het sluiten van de scholen, bijvoorbeeld. Dat zaait meer paniek dan het goed doet. Ik heb vier kinderen en zij vragen me de hele tijd wanneer alles weer normaal wordt. Het is stresserend voor mijn man en mij, maar we hebben geen keuze. We moeten proberen hen te laten begrijpen wat er aan de hand is. En deze situatie kan nog lang duren: vijf tot zes weken, of zelfs langer. Het zal niet gemakkelijk zijn om de kinderen altijd gerust te stellen, maar we moeten het doen. Maar we moeten er ook op letten dat we de kinderen niet nodeloos ongerust maken. Vergeet niet dat psychische problemen even erg zijn als fysieke.

Hoe vindt u dat de coronaepidemie wordt aangepakt in uw thuisland, Congo?

Ik vraag me af of de Minister van Volksgezondheid Eteni Longoda de volledige impact van deze epidemie begrijpt. Terwijl ze een video laat zien hoe we beter preventieve maatregelen hadden kunnen nemen, was het misschien een idee om de Congolezen ook in quarantaine te laten gaan. Want tot nu toe zijn de maatregelen in Congo nutteloos geweest. We mogen niet gewoon blijven toekijken. Dit is een dodelijk virus. Er is veel twijfel en onzekerheid bij de Congolezen.

Minister Longondo had aanvankelijk gezegd dat de eerste coronapatiënt in Congo een Belg was. Achteraf bleek het te gaan om een man met de Congolese nationaliteit die in Frankrijk woonde.

Via betrouwbare nieuwssites over Congo - zoals actualité.cd , Congoforum.be - hebben we vernomen dat besmet persoon via de luchthaven van Ndjili (de luchthaven van Kinshasa, red.) Congo is binnengekomen. Die persoon is niet gecontroleerd geweest, en is rechtstreeks van de luchthaven naar zijn familie gegaan. De gezondheidsdiensten hebben geen moeite gedaan om de man terug te vinden of contact op te nemen. Het coronavirus maakt geen onderscheid tussen mensen. In Congo moet de bevolking bewust gemaakt worden van de ernst van de situatie. De overheid moet de burgers helpen om de preventieve maatregelen toe te passen: in je elleboog hoesten, vooroverbuigen met een zakdoek in je neus tijdens het hoesten of snuiten, het desinfecteren van je handen en vooral thuisblijven. De overheden in Afrika moeten zich goed organiseren, zoals ze gedaan hebben tijdens de Ebola epidemie. Dokter - viroloog Jean-Jacques Muyembe, de coördinator van de coronacrisis in Congo, heeft dat tijdens de eboluitbraak in 2014 ook gedaan. Hij heeft ervaring met dat soort zaken. Voor de regio’s die echt geen middelen heeft of afgelegen liggen, moet het ministerie van Volksgezondheid zich extra goed organiseren.

 

Update: intussen viel er in Kinshasa al 1 dode aan de gevolgen van het coronavirus en zijn er reeds 36 bevestigde besmettingen. (Bron: Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University)


Dit artikel werd gepubliceerd door Congoforum.be op 24/3/2020

vorige volgende