Ondanks de vele regenbuien kunnen ongeveer 160.000 festivalgangers tevreden terugkijken op een geslaagde 23ste editie van Dour Festival. Het vertrouwde recept van een tweehonderdtal pop-, rock-, dance- en hiphopconcerten werd dit jaar gekruid met enkele vernieuwingen.

Allereerst waren er de nieuwe podia. Dubstep- en drum-'n-bassliefhebbers konden zich de eerste drie dagen uitleven in de Balzaal. De tent was te klein wanneer Rusko, Doctor P en Netsky de dj-boot betraden, maar de aanwezigen kregen waar ze voor gekomen waren. Een kolkend feestje met diepe bassen, zware beats en zweterige dansers voor het podium. De Balzaal kan uitgroeien tot een even groot begrip als de Boiler Room op Pukkelpop, met dit jaar Netksy’s 'Everyday' remix als hoogtepunt.

Niet nieuw, maar terug van weggeweest, is de Cannibalstage: de place to be voor punkers en metalheads. Door zijn afgelegen ligging achter op de festivalweide hing er gedurende het hele weekend een unieke sfeer. Walls of death en circle pits, waarbij de dansers in rijen of cirkels wild om zich heen sloegen, zorgden concert na concert voor een energieke, broeierige, maar lekkere chaos. Memorabel was de overname van het podium door het publiek (waaronder festivalman Roger) bij Terror. Wanneer Jacoby van Papa Roach tijdens het concert van Skindred het podium betrad, kon de sfeer niet meer stuk.

Minivoetbal

Van een iets andere orde is de intrede van een minivoetbaltoernooi op Dour. Tweeëndertig teams van vijf spelers hadden zich, vaak al op voorhand, ingeschreven om mee te dingen naar gratis tickets voor de volgende editie van het festival. Erg serieus werd dit echter niet genomen, zo bleek al uit de openingsmatch tussen het Luikse Squad 4000 en de Boomur Boys uit Lille. Dansend op de dubstep uit de Balzaal werden er maar liefst acht ballen de omheining uit getrapt. De Fransen namen na een 3-1 nederlaag maar al te graag genoegen met een drankbonnetje.

Modderworstelen

Tenslotte is ook het pad tussen weide en camping veranderd. De verharde brug, tot vorig jaar kenmerkend voor de entree van het festival, heeft plaats moeten maken voor een plat, maar langer graspad. Door de aanhoudende regen veranderde dit op zaterdagavond 16 juli in een gigantische modderpoel, waardoor de menigte zich ofwel stapvoets, ofwel langlaufend over en weer moest verplaatsen. Naast enige frustratie had dit vooral buikschuivers, modderworstelpartijen en hilarische valpartijen tot gevolg.

© 2011 - StampMedia - Hans Kemme