SINT-TRUIDEN - In het Minderbroedersklooster in Sint-Truiden zaten afgelopen weekend het productiehuis Stuffed Whale en de tweedejaarsstudenten Film van het Narafi in Brussel samen om een kortfilm op te nemen.

Een klooster met dertig filmstudenten en acteurs, het brengt wat leven in de brouwerij. Als opdracht voor hun opleiding Film, maakten zeven studenten de kortfilm ‘Nondedju’.

Alternatieve casting

“De film gaat over het intreden van de nieuwe non Marie. Ze is wat nieuwsgierig en komt zo in de problemen. Daarnaast ontdekt ze al snel het grote geheim van het klooster”, vertelt Tine Lammens als geboren en getogen Truienaar en productieleidster van de kortfilm. “De rol van Marie wordt vertolkt door Ellen Schoeters, bekend van ‘Weekend aan zee’. Lutgardis Mortelmans speelt de rol van Bertha, de strenge overste die alles in goede banen leidt. Deze twee actrices hadden gereageerd op ons zoekertje op cast.be. Het is interessant dat je via alternatieve wegen toch professionele acteurs te pakken kunt krijgen.”

Pellicule

Het unieke bij deze kortfilm is het opnemen op pellicule. “Het is moeilijker om te draaien", zegt Lammens. "We moeten veel preciezer te werk gaan omdat we onze beelden niet onmiddellijk kunnen herbekijken. We hebben maar 22 minuten pellicule om een film van drie minuten op te nemen. We mogen dus geen fouten maken.”

“Pellicules zijn eigenlijk filmrolletjes zoals je die vroeger in een fototoestel kon vinden”, verklaart David Struik die de kortfilm zal monteren. “Die filmrolletjes moeten worden verwisseld in een zwarte zak om de aanraking met licht te vermijden. Komt er toch licht aan, zijn de filmrolletjes stuk. De pellicule wordt daarna opgestuurd naar DeJonghe Film Postproduction, het enige bedrijf dat deze filmrolletjes kan digitaliseren.”

Wanneer de filmrolletjes gedigitaliseerd zijn, kan David Struik aan de slag met de montage. “Eigenlijk blijf ik op dezelfde manier monteren. De pellicules worden gedigitaliseerd, dus ik kan gewoon werken zoals bij films die met een gewone camera gefilmd worden.”

Snoepjes verkopen

De opdracht is niet goedkoop voor de studenten. “Enkel het bedrijf Kodak verkoopt deze filmrolletjes nog”, verduidelijkt Struik. “De twee pellicules die we moeten aankopen kosten samen 450 euro. We hebben met onze groep van zeven studenten elk 200 euro geïnvesteerd om het licht en de acteurs te betalen. Als inzamelactie hebben we snoepjes verkocht en een fuif georganiseerd, want voor een student is het anders onbetaalbaar.”

'Nondedju' wordt verwacht op 22 mei.

© 2013 – StampMedia – Marlies Van Bael


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 03/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 03/04/2013