Céline Ruysschaert uit Avelgem is nog maar zestien jaar, heeft al twee jeugdboeken gepubliceerd en denkt al aan een derde. Van jongs af aan laat Ruysschaert haar fantasie de vrije loop in kortverhalen, maar het idee om een echte roman te schrijven, kwam pas vorig jaar.

Wie haar zo heeft leren schrijven? "Niemand, omdat ik het zo graag doe, kwamen de woorden vanzelf en al doende leert men", verklaart Ruysschaert. Het idee om haar verhalen aan de buitenwereld te tonen, kwam van haar leerkracht Nederlands, die na een opdracht positief verrast was door haar schrijftalent. Sindsdien ging de bal aan het rollen.
Het was helemaal niet haar bedoeling om een van haar verhalen te publiceren, maar na enkele aanmoedigingen van vrienden en familie stuurde ze haar manuscript naar de Nederlandse uitgeverij Boekscout, die als enige jonge schrijvers vanaf tien jaar steunt. Voordat ze het wist, werd haar boek goedgekeurd en klaargemaakt voor de drukker.

Meisjes en hun dromen

Ruysschaerts boeken gaan beide over 14-jarige meisjes die hun droom willen vervullen, maar dit gaat niet altijd van een leien dakje en dat schrijven ze neer in hun dagboek. Haar eerste boek, Dagboek van een jong talent: de tennismicrobe, is vorig jaar in juli uitgekomen en werd meteen een groot succes. Het werd beschreven als 'goed en vlot geschreven met een humoristische toets'. Met haar tweede boek, dat eind april uitkwam, moet alles nog wat op gang komen. Ze promoot het via lezingen en bezoeken aan verschillende boekhandels. Het boek, Sylver en een verboden talent, gaat over een meisje dat doodgraag songteksten wil schrijven, maar van haar ouders moet ze paardrijden.

Enthousiaste reacties

Ook op haar school, Koninklijk Atheneum van Avelgem, worden haar boeken goed ontvangen. Haar klasgenoten en vrienden vinden het allemaal leuk voor haar dat ze zoveel succes had en ze waren dan ook allen aanwezig bij de lezing in de bibliotheek van Avelgem. De vraag of ze later haar schrijfcarrière zal doorzetten, laat ze nog even onbeantwoord.

© 2011 - StampMedia - Pauline Eeckhout