Afgelopen weekend opende het Cultival, Mekitburn 2012, zijn deuren voor honderden bezoekers. Het gigantische park, Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde, zorgde ook dit jaar weer voor een fenomenaal najaarsfestival. Ongetwijfeld de trots van Vilvoorde en iets voor elke inwoner om over te pronken.

Wat begon als een klein initiatief van 'vzw Goesting?!' in Vilvoorde, is ondertussen uitgegroeid tot een echt cultival. 'Goesting?! is een socioculturele jeugdvereniging waar iedereen vrij is iets te organiseren. Deze vzw houdt zich voornamelijk bezig met socioculturele evenementen, maar ook met wijkwerkingen, ontspanning en sport. Wat van Mekitburn een cultival maakt, is het feit dat er verschillende mensen, kunststijlen, muziekgenres en organisaties in één festival worden samen gebracht. Uiteraard is de medewerking van vrijwilligers daarbij onontbeerlijk. Deze mensen krijgen de kans om zelf creatief mee te werken en hun frisse ideeën zorgen voor een unieke decoratie.

Ontdekkingsreis

Natuurlijk kwamen de mensen niet enkel om de prachtige background van de organisatie te bewonderen. Ze kwamen er om te feesten en te dansen op originele muziek. Mekitburn staat gelijk aan een heuse ontdekkingsreis. De artiesten waren doorgaans onbekend voor het publiek. Dat zorgde voor leuke verrassingen, waardoor de artiesten een fanbase kunnen uitbouwen.

Meer dan vijftig artiesten defileerden gedurende de twee dagen over vier podia in het park. Zaterdagnamiddag was de toegang zelfs gratis. Er werd een vrijwillig skate-event georganiseerd met optredens van Virlyn, Bang Haasje, Olkin donder, Ninjato, Spongemagnet, Drafter en Skip. Daarnaast waren er ook zensessions met massages bij "Mekitzen", animaties, circus en livepainting door verschillende artiesten.

APOCALYPSE

Ecologie vormt een van de speerpunten van Mekitburn, maar sinds 2009 ligt een andere focus op de educatie van kinderen in Afrika. Een euro van elk ticket gaat naar het project ' Mekitburn for Africa'. Het centrale thema van dit jaar was echter APOCALYPSE omdat volgens de Maya’s in 2012 de wereld zou kunnen vergaan. Mekitburn 2012 zou dus wel eens de laatste editie kunnen geweest zijn.

© 2012 - StampMedia - Armelle Mintona en Iris Luyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 25/09/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 25/09/2012