Lucas Biglia, de controlerende middenvelder van Anderlecht, is terug in het land. Maar daarmee zijn de problemen niet van de baan. Niet voor Biglia, en ook niet voor Anderlecht. Na een maand verstoppertje spelen, landde de Argentijn gisteravond eindelijk op Zaventem.

Biglia ventileerde meermaals zijn wens om andere oorden op te zoeken. Dat hij weg wil valt te begrijpen: hij speelt al een halve carrière bij paars-wit en heeft teveel klasse om eeuwig in de Belgische competitie te blijven. De manier waarop hij het Astridpark wou – en waarschijnlijk nog steeds wil - verlaten, getuigt dan weer van weinig klasse.

Toegegeven, je zou voor minder ziek worden als Arsenal, Tottenham en Liverpool aan je deur kloppen. Door de acht miljoen euro die Anderlecht voor zijn goudhaantje vraagt, haakten die ploegen echter af.

En dan is er nog Southampton, waar Mauricio Pochettino de lakens uitdeelt. De Argentijnse coach van Southampton is fan van de controlerende middenvelder. Pochettino zou volgens verschillende Engelse media bereid zijn die acht miljoen op tafel te leggen voor zijn landgenoot. Mocht dat bod er effectief komen, lijkt dat ook voor Anderlecht de beste oplossing.

Gedwongen huwelijk

Hoe zou het anders verder moeten? Biglia wettigde zijn afwezigheid op de winterstage in Turkije met een doktersbriefje waarop ‘migraine’ aangevinkt staat. Niet echt geloofwaardig en dat weet ook zijn werkgever. Een gedwongen huwelijk gebaseerd op leugens heeft slechts een kleine kans op slagen.

Toch doet Anderlecht alsof het Biglia gelooft en probeert het de plooien glad te strijken. Biglia blijft gewoon kapitein en wordt niet naar de B-kern verwezen. Een inconsequente houding van de paars-witdirectie, omdat ze gewoon niet anders kan. Wapenstilstand uit machteloosheid.

Door onzekerheid geteisterd, trok RSCA ook nog eens Demy de Zeeuw op huurbasis aan. Bij Spartak Moskou speelde de Zeeuw niet vaak, maar een kleine jongen is hij allerminst. de Zeeuw werd immers  kampioen met Ajax en AZ en vicewereldkampioen met Oranje. En laat de Nederlander net een verdedigende middenvelder zijn. Twee toppers op dezelfde positie: een luxeprobleem, of een probleem tout court?

Kopzorgen

Anderlecht probeert de saga rond Biglia achter zich te laten. Eenvoudig zal dat niet zijn, daarvoor is teveel gebeurd. Bovendien loopt de transferperiode tot 31 januari. Geïnteresseerde teams zullen trachten van de interne strubbelingen in het Astridpark te profiteren. Haalt de Argentijn op die manier tóch zijn slag thuis?

Hoe het ook zij, Biglia bezorgt Anderlechttrainer John Van den Brom kopzorgen in een tot nog toe probleemloos verlopend seizoen. Een kapitein die staakt, is absoluut geen voorbeeld voor de rest van de groep. Een club die met twee maten en twee gewichten meet, is dat evenmin.

© 2013 -  StampMedia/Plantijn Hogeschool – Andrei Diaconu