Shamekh Bluwi is een architect, beeldend kunstenaar en illustrator, woonachtig in Amman, Jordanië. Hij maakt cut-outs van vrouwen in flamboyante kleren. Die kleren worden dan ingevuld door de achtergrond waarvoor je de cut-out houdt.

Shamekh Bluwi's kunstwerken veranderen voortdurend en gaan een eigen leven leiden. Ze weerspiegelen de omgeving waarin ze zich bevinden. Dat kan voor prachtige resultaten zorgen, maar kan ook erg confronterend zijn. De kleren maken namelijk de man, maar hou de man voor een gruweltafereel en...

Zo houdt Bluwi zijn prenten enerzijds voor een mooi gekleurde carrousel en anderzijds voor een in smog bedekte grootstad.Het kan ook veel persoonlijker. Haal zo’n cut-out in huis en hou hem voor je eigen leefomgeving. Gebruik hem als een spiegel voor je eigen leven. Je familie, (je) kamer, (je) huisdier en spullen. Ze kruipen allemaal in de kleren van het geschetste model en de schets wordt een weergave van jezelf.

Alledaagse als inspiratiebron

Bluwi daarentegen brengt vooral architecturale achtergronden in beeld. Alledaagse gebouwen vormen patronen voor de kleren. Je leert straten waar je dagelijks door wandelt en beu gezien bent opnieuw appreciëren. Je ziet alles in een nieuw licht. Banale zaken worden omgetoverd in inspiratiebronnen voor nieuwe ideeën.

Mode weerspiegelt zo als nooit tevoren de tijd en de plaats waarin we leven. Op Instagram inspireert Bluwi alvast meer dan 250.000 volgers.

© 2016 – StampMedia - Jana Frambach