In Turkije gingen vorige week mannen in rokken de straat op om hun steun aan vrouwen te betuigen. Lisa Debruyne (21), studente Journalistiek en Jolien Voorspoels (25), doctoraatsstudente hopen dat de actie iets teweeg brengt. “Beelden werken vaak beter dan een bericht om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te promoten.”

Nadat een 20-jarige studente vermoord werd tijdens een verkrachtingspoging in Istanboel, betuigden Turkse mannen hun steun aan vrouwen door in rokken de straat op te gaan. “Het is belangrijk dat de actie van mannelijke zijde komt. Laten we hopen dat het niet overwaait, zoals de meeste acties”, hoopt Lisa Debruyne.

Sociale media

De actie was er in de eerste plaats als steunbetuiging, maar met (sociale) media kan het een grote rol spelen op vlak van bewustwording. “De verontwaardiging voor de aanslag op 'Charlie Hebdo' werd onvoorstelbaar veel gedeeld. Dat zou ook moeten met de ongelijkheid tussen de seksen. Een beroemdheid kan daarbij helpen, zodat de hele wereld op de hoogte is. George Clooney, bijvoorbeeld, klaagde de verkrachting van 221 vrouwen in Soedan aan”, aldus De Bruyne.

In India werden de wetten inzake verkrachting verstrengd na het zoveelste geval van groepsverkrachting. “Dat is een goed teken, hoewel ik tegen de doodstraf ben, maar het is noodzakelijk om een voorbeeld te stellen. Vooral in een land waar je als vrouw niet alleen mag buitenkomen als je niet het slachtoffer wil worden van een gangrape. Het is hallucinant dat we in België een dader na een jaar celstraf weer vrijlaten. Voor drugsfeiten zit je langer vast dan voor de verkrachting van enkele vrouwen”, stelt Debruyne.

Geen oog om oog

“Ik ben niet voor het oog-om-oog, tand-om-tandprincipe,” nuanceert Jolien Voorspoels. Ze doctoreert in Genderstudies aan de Universiteit Antwerpen en werkt voor het Europese project ‘Effective Gender Equality in Research and Academia’. “Het is de taak van maatschappij, politiek en media om mensen beter op te voeden en een basis van respect mee te geven.”

“Stereotiepen moeten worden doorbroken”, weet Voorspoels. “Joëlle Milquet (cdH), voormalig Minister van Gelijke Kansen, heeft vorig jaar een wet laten goedkeuren om seksisme te bestraffen, maar die wet zal echter niet bijdragen aan een mentaliteitswijziging. Zelfs het Vrouwen Overleg Komitee en andere vrouwenrechtenorganisaties zijn tegen die wet.”

Geloofwaardigheid

Volgens Voorspoels help je slachtoffers vooral door hen geloofwaardigheid te geven en met hen te praten. “Niet door je te verlagen tot de daders. In de Verenigde Staten gooien ze foto’s van verkrachters online - iets waarvoor je hier vervolgd kan worden. Als ik een artikel lees of beeld zie dat me kwaad maakt, deel ik dat wel online, maar sociale media zijn nog veel te Angelsaksisch. Er zit potentieel in, maar beelden werken vaak beter dan een bericht om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te promoten.”

Taboe

Geweld tegen vrouwen is, volgens Debruyne, voor velen nog taboe. Er is dagelijks sprake van huiselijk geweld en aanranding. “Als vrouw ben je sowieso al lastiggevallen geweest. Het maakt niet uit in welk land je woont”, meent Debruyne. “Een vriendin van me is seksueel misbruikt en heeft dat nooit verteld aan haar ouders of de politie. Pas jaren later heeft ze het mij gezegd, want ze schaamt zich ervoor. Vreselijk, want zij is het slachtoffer.”

© 2015 – StampMedia – tekst: Elodie Gillebert, cartoon: Tessa Van Opstal