150 verschillende nationaliteiten uit Antwerpen Noord leren elkaar volgende week beter kennen in een spiegeltent in het park Spoor Noord. 'Noorderlicht' organiseert in de tent van 7 tot 15 maart een resem feestelijke activiteiten rond samenleving en cultuur.

Harmonieus samenleven

Samenleven met mensen uit verschillende culturen is niet evident, weet de Evens Stichting, een Antwerpse organisatie die de samenleving van burgers wil bevorderen. De Antwerpse stichting heeft met verschillende organisaties, scholen en bewonersgroepen uit Antwerpen Noord  daarom het project Noorderlicht in het leven geroepen.

“Door de buurtbewoners samen te brengen leren ze elkaar kennen en elkaar ook beter begrijpen”, vertelt Tim Verbist projectleider van 'Noorderlicht' bij de Evens Stichting. De rode draad tussen de verschillende activiteiten doorheen de week is het harmonieus samenleven en de educatie binnen en buiten de school.

Interactieve week

Tijdens de projectweek krijgen de bewoners van Antwerpen Noord elke dag een andere activiteit voorgeschoteld. De aftrap wordt gegeven door 'Buurtschatten', een campagne die bewoners aanspoort om hun talenten en ideeën in te zetten voor een aangenaam samenleven in de wijk. Actievelingen kunnen op deze dag  turnen, Afrikaanse hoofddoeken knopen en van wereldse gerechten proeven. Verder moet de akoestische muziek van de Ghanese groep Asempa, de blues van Left Hand Drive of een poëzievoordracht voor de nodige afwisseling zorgen.

Uniek gebeuren

Op maandag 9 maart reis je in de Spiegeltent naar het oude glorie en worden platen uit de oude doos gehaald. De volgende dagen worden internationale hapjes aangeboden, kunnen kinderen een eigen animatiefilmpje in elkaar boksen en ontdekken de bewoners de Latijns-Amerikaanse gemeenschap van Antwerpen. Als klap op de vuurpijl wordt op de laatste dag, zondag 15 maart, een feest met optredens georganiseerd.

Samenhorigheid

Bij een feest voor de buurtbewoners hoort natuurlijk een samenwerking met die buurtbewoners. Talloze vrijwilligers hebben de handen in elkaar geslagen om van dit evenement een groot succes te maken. “Zonder de hulp van de vrijwilligers was dit nooit gelukt”, vertelt Verbist van de Evens Stichting. “Hopelijk brengt dit initiatief de mensen dichterbij."

Meer info op www.jackyland.be

© 2009 – StampMedia - Haik Guevorkian


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 06/03/2009