© WHO

Polio of poliomyelitis is een ziekte die veroorzaakt wordt door het heel besmettelijke poliovirus. Het gevolg van de ziekte: verlamming en soms zelfs overlijden. In 2018 waren er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd nog slechts 33 bevestigde gevallen. In 2019 waren dat er opnieuw 143.

Het virus heeft vooral effect op kinderen onder de vijf jaar. Polio kan leiden tot onomkeerbare verlammingen. De WHO stelt vast dat 5 tot 10 procent van de verlamde patiënten sterft, doordat de ademhalingsspieren verlamd raken.

Hoewel 80 procent van de wereldbevolking in door het WHO poliovrij verklaard gebied leeft, is het virus nog altijd aanwezig onder de bevolking. Vooral op plaatsten waar de antivaxx-beweging, die zich verzet tegen vaccinaties, sterk aanwezig is. Dat kan bijvoorbeeld omwille van religieuze of politieke redenen. In sommige gebieden geraken vaccinaties simpelweg niet tot bij alle kinderen.

 

© WHO

In Europa komt het virus bijna niet meer voor. De afgelopen jaren zijn er enkele gevallen geregistreerd, maar daar bleef het bij. Het WHO geeft aan dat zolang niet iedereen beschermd is, het virus de mogelijkheid heeft om zich te verspreiden. Bescherming tegen polio en andere virussen is dus van groot belang.

vorige volgende