(Supo.be) De Europese conferentie voor jonge journalisten in opleiding werd zo met een positieve noot geopend door nieuwsicoon Paul Lewis. Lewis, journalist van The Guardian, is ondanks zijn jonge leeftijd een belangrijk mediafiguur. Als redacteur Special Projects is hij nauw betrokken bij de zoektocht naar een zinvolle combinatie van sociale media, multimediale projecten en onderzoeksjournalistiek.

Leve Twitter

‘Dankzij het internet kan één persoon die op het juiste tijdstip op de juiste plaats is, een aanleiding zijn tot een groots nieuwsverhaal’, vertelde Lewis in zijn twittergezinde speech. Maar dat het over meer dan het gebruik van sociale media alleen gaat, werd snel duidelijk. Zo bracht ook de Roemeense onderzoeksjournalist Stefan Candea een hoopvolle boodschap. ‘Onderzoeksjournalistiek is geen niche meer, het is een verlaten veld waarop je naar hartenlust kan spelen’, vertelde hij in zijn uiteenzetting, waarna de quote spontaan door tientallen werd getweet. Annabel McGoldrick, mediafiguur én psychotherapeute, zette de jongeren met haar interactieve presentatie aan tot nadenken over bevooroordeelde informatieverspreiding en promootte het idee van peace journalism, dat eerder op empathie dan op drama is gebaseerd.

Onder de sprekers deed Alex Wood dankzij zijn innovatieve nieuwswebsite notonthewires.com bij velen de ogen flikkeren. Als het soms leek dat de sprekers weinig of geen bijval bij het jonge publiek kregen, bewezen de oplichtende beeldschermen en zachte toetsenbordgeluiden het tegendeel. Ze twitterden de interessante quotes, zochten netgenoemde projecten op en namen notities voor een toekomstig artikel. Al sliep er hier en daar een enkeling zijn roes ook uit. Het blijven studenten.

Lege portefeuille

Terwijl de meeste jonge journalisten in het begin nogal stram in de theaterstoelen zaten, werd er na de openingsspeech vol goede moed genetwerkt. Avondactiviteiten hielden de deelnemers bezig, iedereen sliep in de Antwerpse jeugdherberg en at drie keer per dag samen. Naarmate de conferentie vorderde, geraakten ook de gesprekken voorbij de traditionele smalltalk en werden er enthousiaste discussies gevoerd.

Het meest aangekaarte onderwerp in het sluitingsdebat was toch nog altijd geld. De financiële crisis én de druk om sneller te presteren brengen kwalitatieve onderzoeksjournalistiek in gevaar. Minister van Media Ingrid Lieten, Europees parlementslid Marietje Schaaken en Teun Gautier, redacteur van De Groene Amsterdammer, begeleidden Paul Lewis in het interactieve einddebat. Toch kregen veel gestelde vragen geen duidelijk antwoord. Kunnen overheidsgefinancierde media een oplossing zijn voor de kwaliteitsproblematiek? Daar moet nog over worden nagedacht.
Maar Paul Lewis is duidelijk. ‘Niemand wordt journalist voor het inkomen. Gaat het je om geld verdienen, stap dan in de PR-wereld. Je verhaal, daar vecht je voor als journalist. Dat je daar slecht voor betaald krijgt, is part of the job.’ Marietje Schaaken geeft voor het afronden nog een duidelijke tip mee voor de klagende journalisten. ‘Stop met jezelf als slachtoffers te zien, maar onderneem welgerichte acties. Denk eerst na over wat je veranderd zou willen zien, schrijf het op en kom met je eisen naar het parlement. Laat mensen naar jullie luisteren’.

Youngpress was een samenwerking van Evens Foundation en StampMedia.
Meer info vind je op de website www.youngpress.eu.
Voor de volledige fotoreportage surf je best naar de bijhorende flickr.

© 2011 - Supo.be - Anneleen Ophoff