Simon en Bas zijn amper achttien jaar oud en twee jonge gedreven filmmakers. Op vrijdag 22 mei tonen ze hun eerste werk in filmhuis Klappei. De kortfilms Enkelspel en Ammon gaan er dan in première. "Je moet vooral veel experimenteren, maakt niet uit hoeveel fouten je maakt."

Niet iedereen maakt op zijn achttiende films en durft ze nadien aan een publiek te tonen. Maar voor Simon Cools en Bas Verbruggen is film een grote passie. Met een projectie van hun eerste kortfilms willen de twee jonge regisseurs kennis maken met publiek en hun reacties.

Rosa

Simon en Bas willen bovenal de kracht van mooie bewegende beelden en verhalen laten zien. “Wij filmen sinds we voor onze studie kozen. Sinds we elkaar ontmoetten op de schoolbanken van de! Kunsthumaniora in Antwerpen”, vertelt Simon. Waarom film? “Ik deed eerst sport, maar dat was niet zo succesvol, dus koos ik voor andere bewegende beelden in mijn leven,” voegt Bas er lachend aan toe.

Aangetrokken door film, richtten Simon & Bas hun artistieke productie op onder de mooie, raadselachtige naam Rosa. Simon en Bas proberen zoveel mogelijk hun audiovisuele vermogens uit. Ze experimenteren en huren zelfs kranen in om de gewenste beelden te kunnen creëren. Samen helpen ze elkaar om iets moois en vol gevoel te maken. “Als je jong bent, moet je veel experimenteren en maakt het niet veel uit hoeveel fouten je maakt. Na drie jaar tijd vergeten ze dat toch,”, knipoogt Bas.

Brandblusapparaat Ammon

In zijn film Ammon spreekt Bas vooral door bewogen beelden, stilte en een gamma natuurlijke ruisen, zoals verwarmende klanken van een kampvuur. “Eerst begin ik met beelden waarop ik mijn films bouw. Ik vind stilte heel belangrijk en mooi. Het richt de aandacht op het beeld en zijn schoonheid. Ik hou enorm van heel rustige films. Praten is eigenlijk niets voor mij”, bekent Bas.

“Wat mooi zou zijn, is als de film gedaan is, de mensen nog een poosje stil blijven. Het moet niet zwaar zijn zodat mensen in diepe overwegingen raken of zelfs wenen, maar gewoon even stil blijven”, vertelt Bas.

Ammon is een mysterieuze naam. Bas koos die omdat er volgens hem al genoeg filmtitels zijn die de inhoud van de film verklappen. “Ik ben vooral op zoek naar mooie woorden. Zoals Ammon. Ik dacht dat het niet bestond, maar het is in feite een bepaalde chemische stof die in een brandblusapparaat zit.”

Tennis in Enkelspel

Enkelspel is een film over twee verschillende verhalen die samen lopen”, legt Simon uit. “Enerzijds is er tennis als spel, anderzijds een spel onder de jongens die een oogje op een meisje hebben. Mijn doel is het publiek in een andere realiteit te laten verzinken. Vroeger had ik altijd wat rare ideeën die nooit overkwamen bij mensen. In mijn hoofd kan ik me dat perfect inbeelden, maar iedereen reageert zo verschillend. Daarom is de vertoning een test voor mij”, geeft Simon toe.

“Als ik een echt goede film zie, krijg ik een bepaald gevoel dat ik in mijn eigen films wil recreëren. Maar geen remakes. Door de film moet je tot een zeker gevoel komen. Film is gevoelens creëren en daarmee ook spreken”, besluit Simon.

De vertoning van de twee indrukwekkende kortfilms van Simon en Bas vindt plaats op 22 mei, Klappeistraat 2, Borgerhout. Het is gratis, maar je kan beter reserveren via hun site: http://www.rosaproductions.be/inschrijven.php

© 2015 – StampMedia – tekst: Alisa Nadezhkina & Samira Saleh, foto: Alisa Nadezhkina


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 21/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 21/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet op 21/05/2015