© Amnesty International

Het ALL RIGHTS! Mensenrechtenfestival van Amnesty International viert de zeventigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op de UCL-campus Brussel verzamelden diverse artiesten en sprekers om samen met het publiek na te denken over de uitdagingen rond mensenrechten.  Eén van deze sprekers was Anita Delhaas, directeur van International Justice Mission (IJM). Delhaas helpt mensen die slachtoffer geworden zijn van moderne slavernij en mensenhandel. 

IJM is een internationale mensenrechtenorganisatie die o.a. rechters, advocaten, aanklagers en nazorg professionals samenbrengt om slachtoffers van seksuele uitbuiting, slavernij en gewelddadige onderdrukking te begeleiden. “Als je het recht laat zegevieren voor de allerarmsten, kunnen deze mensen effectief geholpen worden”, vertelt Delhaas. IJM zoekt steeds naar oplossingen om mensen te helpen in moeilijke omstandigheden. “We gaan ook in overleg met de lokale autoriteiten. Wanneer een land er bijvoorbeeld voor zorgt dat criminelen bestraft worden, zullen vrouwen weer veilig water kunnen halen.”

Toen Delhaas in Kolkata (India) verbleef, merkte ze de enorme impact van een wetswijziging. “Door een vertaling van de wetten, slaagden we erin om criminelen op te pakken en slachtoffers van slavernij een nieuwe toekomst te geven. Dat bewijst dat je veel kan betekenen, als je maar goed samenwerkt met de lokale autoriteiten.” 

Wonden helen

Sociaal werkers spelen ook een ontzettend belangrijke rol binnen IJM. “Als je jarenlang misbruikt wordt in een bordeel en uiteindelijk vrij komt, kan je niet meteen terug naar je familie. Er is een stuk schaamte en je wonden moeten geheeld worden, zowel geestelijk als lichamelijk.” IJM richt kinderhuizen, opvangcentra en traumacentra op waarin deze mensen begeleid worden. Zo leren slachtoffers zichzelf weer te waarderen. “Heel veel van deze meisjes zijn al hun eigenwaarde kwijt en het is belangrijk dat ze die weer terugvinden.”

Het mishandelen van kinderen grijpt Delhaas het meest bij de keel. “Situaties waarin ouders hun kinderen dwingen om voor de webcam seksuele activiteiten te verrichten zijn gewoonweg schandalig. Dat grijpt mij het meest aan: wanneer een kind wordt verkracht door een broer of zus, omdat iemand uit het Westen iets pervers wil zien. Het allerergste is het onrecht dat kinderen wordt aangedaan.”

Carrièreswitch 

Toen Delhaas de humaniora verliet, had ze nog geen idee wat ze verder wou studeren. “Toerisme leek mij een spannende opleiding, maar uiteindelijk bleek dit toch niet mijn ding te zijn.” Het gaf Delhaas veel meer voldoening om zich in te zetten voor haar medemens. “Je krijgt er misschien niet zoveel geld voor en je wordt er ook niet beroemd van, maar het is goed voor je hart.”

Delhaas groeide op in een warm gezin. “Dankzij mijn liefhebbende ouders kreeg ik de kans om te studeren. Vanuit die dankbaarheid wou ik graag iets terugdoen voor de maatschappij. Dat zette me aan om ontwikkelingswerker te worden.”

Voor Delhaas is geen enkele situatie hopeloos. “Ik coördineer IJM in Europa. We hebben kantoren die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. We willen heel graag samenwerken met België. Eigenlijk hebben we iedereen hier in Europa nodig om slavernij een halt toe te roepen.”


Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen.be op 18/09/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door KifKif.be op 20/09/2018

vorige volgende