C-mine in Genk is eindelijk klaar. Of in elk geval op 28 april, want op die datum vindt de grote opening plaats met vuurwerk, een muziekoptreden en als hoogtepunt: een lipdub. En iedereen mag meedoen. Burgemeester Wim Dries: "We zitten nu aan 750 inschrijvingen, maar we hopen op 1050."

Een lipdub is een videoclip waarin een grote groep mensen een nummer playbackt en bestaat meestal uit één doorlopend shot. De gemeente Genk trok voor de regie van deze lipdub regisseur Dominque Deruddere aan, bekend van films als Iedereen Beroemd en Firmin. Hij wordt hierbij geholpen door derde- en vierdejaarsstudenten van de afdeling Televisie-Film van de MAD-faculty. De hulp zal niet overbodig zijn, want 's avonds wordt de lipdub vertoond aan het grote publiek. Deruddere: "Onze lipdub wordt in één take opgenomen en ook al is het maar een filmpje van 5 minuten: het blijft een enorme uitdaging."

De wereld veroveren

"Met de lipdub willen we de wereld veroveren", zegt Dries. "Het project bestaat uit vier fases. Fase één is de voorbereiding, fase twee de opname en fase drie de vertoning. Tijdens de laatste fase willen we de video op YouTube plaatsen en op de rest van de wereld loslaten. Met de lipdub willen we Genk profileren als creatieve stad en bewijzen dat Genk nog altijd het best bewaarde geheim van Limburg is. En bovenal willen we Genk op een dynamische en leuke manier op de kaart zetten."

Jiujitsu en alpinisten

De burgemeester vindt het belangrijk dat de Genkenaar centraal staat. "We willen daarom mensen aanmoedigen om zich nog in te schrijven. Verenigingen zijn ook van harte welkom. Genk heeft een grote verscheidenheid aan verenigingen en dat willen we in de lipdub laten zien. Onze eerste inschrijvingen waren een jiujitsuvereniging en een alpinistenvereniging." Deruddere en Dries benadrukken dat niet iedereen in close-up te zien is: "Zolang het beeld maar gevuld is." Het liedje dat wordt gebruikt voor de lipdub is Get the party started van Pink.

Samenwerking

Deruddere is erg tevreden over de samenwerking met de studenten van de MAD-faculty. "Die verloopt heel vlot. De studenten zijn goed voorbereid en heel enthousiast. Ze hebben het scenario voor de lipdub geschreven. Dat hebben we samen besproken, waarna ik een paar kleine aanpassingen gemaakt heb. Ze hadden bijvoorbeeld het plan om in een cirkelbeweging over het terrein te lopen, maar het is dynamischer om het in een kronkelbeweging te doen."

Meedoen? Aanmelden kan via mijngenk.be.

© 2012 - StampMedia - Maarten van Krimpen, foto: Joris Bocken


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 28/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 28/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 31/03/2012, p. 3