reacties (3)

Verschillende organisaties en verenigingen hebben het al meegemaakt. Ze hebben een pagina op Facebook met veel likes en plots verandert de naam van de organisatie. Zodra een pagina meer dan 200 likes heeft is het echter niet meer mogelijk om de naam van de pagina te wijzigen. Hoe pak je dat best aan?

Vaak wordt ervoor gekozen om een nieuwe pagina te beginnen. Op de oude pagina wordt dan gedurende een bepaalde periode steeds verwezen naar de nieuwe pagina in de hoop een deel van de community mee te krijgen. Na verloop van tijd wordt de oude pagina dan afgesloten. Veel likes gaan daardoor echter verloren.

Beter zou zijn om de naam van de pagina te kunnen veranderen. Het is niet gemakkelijk, maar er bestaan drie manieren om een pagina van naam te veranderen.

1. Verminder het aantal likes

De eerste manier bestaat uit het verminderen van de likes. Zodra het aantal likes van een pagina zakt onder de tweehonderd is het mogelijk de pagina van naam te veranderen. Als beheerder van een pagina kun je echter geen likes verwijderen, tenzij je de profielen blokkeert.

Het best is dus een bericht te sturen naar enkele profielen om te vragen de pagina te disliken zodat je de naam kunt wijzigen. Best stuur je hiervoor naar mensen waarmee je persoonlijk bevriend bent op Facebook. Een pagina kan namelijk geen bericht sturen naar heel haar community. Deze methode is enkel aan te raden indien het aantal likes niet veel meer dan tweehonderd bedraagt.

2. Ken iemand in de VS

Wereldwijd draaien er verschillende versies van Facebook. In Amerika is het nu al mogelijk om, mits bewijs, de naam van de fanpagina te veranderen. Misschien introduceert Facebook dit binnenkort ook in Europa, maar tot nu toe is het enkel mogelijk in Amerika.

De truc om de pagina van naam te veranderen gaat als volgt: ken iemand in de Verenigde Staten. Maak hem of haar beheerder van je pagina en laat hem de naam wijzigen. Zo eenvoudig kan het zijn. Het moeilijkste is dat je Amerikaanse kennis ook zal moeten kunnen aantonen dat de naam van de organisatie daadwerkelijk is veranderd. Zodra de naamsverandering is aangevraagd, zal de eigenaar van de pagina een bewijs moeten uploaden.  Dat kan eenvoudig met een enveloppe, bewijs van gewijzigde website, een factuur…

3. Een bewerking voorstellen

Het feit dat een pagina niet zomaar van naam veranderd kan worden, is een bewuste keuze van Facebook. Door een pagina te liken geef je namelijk aan dat je die pagina letterlijk ‘leuk’ vindt. Als de naam van de pagina wijzigt, kan die een heel andere invulling krijgen. En juist daarom maakt Facebook de naamswijzigingen zo moeilijk. Een logische beslissing dus. Maar aangezien een Facebook een social networksite is, houden ze ook rekening met de wil van de community.

Profielen die een pagina liken kunnen via ‘een bewerking voorstellen’ suggesties doen aan de paginabeheerders. Dat kan gaan om een wijziging van het telefoonnummer, het aanvullen van de openingsuren, het adres toevoegen … of het wijzigen van de naam van een pagina. Als een 10-tal profielen die de pagina liken identiek dezelfde naamswijziging voorstellen, kunnen de beheerders de naam van de pagina wijzigen.

Tot slot nog twee belangrijke opmerkingen als je de naam van de pagina verandert. Ten eerste is het enkel aangeraden om de naam van een pagina te veranderen als het doel van de pagina hetzelfde blijft (lees: dezelfde inhoud in een andere verpakking). Als het doel van de pagina verandert, is het beter om dit te communiceren en met een nieuwe pagina te beginnen. Ten slotte is het belangrijk om te communiceren waarom je de pagina van naam verandert. Vermeld dat zeker voldoende op voorhand.

© 2014 – StampMedia – Christophe VanhoutteDit artikel werd gepubliceerd door Knack op 12/09/2014


Reacties (3)

Maya

Kan je dan, in plaats van 'iemand kennen in de VS', niet gewoon je IP-adres aanpassen naar een VS-adres en het zelf doen? Dat kan heel gemakkelijk met een gratis programmaatje als Hola Better Internet. Je kunt dan kiezen om je IP-adres tijdelijk te wijzigen naar eender welk land (allez, of toch iets dergelijks, ik ben nu niet meteen een IT-expert). In elk geval handig wanneer een site zijn content enkel beschikbaar stelt aan inwoners van een bepaald land (zoals de BBC iPlayer bijvoorbeeld). Dan kies je gewoon 'UK' en je kunt meteen alles bekijken. Misschien werkt dat dus ook wel voor het veranderen van die pagina-naam, want ik gok dat het 'in de VS wonen' enkel via IP-adres gecontroleerd wordt.

Christophe Vanhoutte

Dag Maya

Helaas zijn er nog andere manieren buiten het IP adres om te controleren waar je woont. Daarbovenop duurt het een tijdje voordat Facebook je laat gebruik maken van de Amerikaanse fanpagina. Eventjes switchen zal helaas niet lukken.

Nandine

Mij is het na een jaar eindelijk gelukt met de manier van Maya. Het was binnen 5 minuten gewijzigd! Ik heb google chrome geïnstalleerd + Hola. Daarmee kun je surfen met een Amerikaans ip adres. Vervolgens heb ik mijn taal ook op engels gezet. Daarna ben ik naar instellingen gegaan om mijn naam te veranderen en daar stond ineens "change request" Ik heb daar op geklikt en toen kreeg ik de melding "pagina niet beschikbaar met het Facebook duimpje" ik heb toen nog een keer op enter geklikt in mn browser en voilà daar was ineens een formulier dat ik kon invullen. Je moet wel gegevens zoals een webhosting rekening meesturen om het te bevestigen.

Plaats een reactie