Op 12 augustus weten we wie dit jaar de titel van ‘Klein Duimpje 2014’ krijgt. De prijs bekroont mensen of organisaties die zich inzetten voor kinderen en jongeren. Eén van de genomineerden voor die prijs is het project Kindvriendelijke Steden en Gemeenten. “Het is een internationaal verhaal”, vertelt Imke Pichal van de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ).

De Vlaamse Jeugdraad bekroont opnieuw een organisatie, project of persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor kinderen, jongeren en/of hun leefwereld. Bij de vijf supergenomineerden voor de Klein Duimpje-award zit de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ). Zij maken zich sterk voor kindvriendelijke steden en gemeenten.

Stafmedewerker lokale ondersteuning Imke Pichal licht toe: “Kinderrechten vindt iedereen belangrijk. Als VVJ staan wij in voor de coördinatie van dit project, maar eigenlijk is dat een op zich staand iets. Wij leiden gewoon alles in goede banen met behulp van een aantal partners die werken rond kinderrechten en jeugdbeleid”, vertelt Pichal.

De VVJ wil zo veel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten voorzien van het label  “kindvriendelijke gemeente”. Pichal: “Wij hebben de voorbije jaren een toolkit uitgewerkt en hebben van 2012–13 een proefproject gedraaid. Dit jaar alleen al hebben zeven steden en gemeenten zich ingeschreven voor dat label. In oktober weten wij dan ook wie van hen zich de komende zes jaar kindvriendelijke gemeente mag noemen.”

“Niet anders dan in Soedan”

Maar het idee voor kindvriendelijke steden en gemeenten is allesbehalve nieuw, legt Pichal uit. “In 1996 heeft de VN een resolutie gestemd om steden kindvriendelijk te maken aan de hand van de internationale kinderrechten. Volgens hen is een stad die goed is voor kinderen een stad die goed is voor iedereen. Unicef ging daarop wereldwijd met die resolutie aan de slag en daaruit is uiteindelijk ons project ontstaan. We hebben de toolkit van Unicef vervlaamst”, lacht Pichal.

“Op zich is wat wij doen globaal gezien hetzelfde als wat ze ook in pakweg Soedan doen. Wij analyseren bijvoorbeeld het beleid van een gemeente onder andere aan de hand van een vragenlijst. In Soedan wordt dat ook gedaan, maar dan volgens lokale context. Bij hen zal bijvoorbeeld een vraag over kindsoldaten in de lijst verwerkt zijn, terwijl dat bij ons geen issue is”, verduidelijkt Pichal.

Op naar 308 kindvriendelijke gemeenten

De nominatie voor de Klein Duimpje-award was voor de VVJ een heel grote eer. “We denken dat ons initiatief bij veel jeugddiensten bekend is, maar zo kunnen jeugdwerkingen,  kinderen en jongeren ons project ook op deze manier leren kennen”, hoopt Pichal.

Ook voor de toekomst ziet Pichal het groots. “Het is een beetje een wilde droom dat binnen twintig jaar alle 308 gemeenten in Vlaanderen zich kindvriendelijke gemeente mogen noemen. Maar dat is nog ver weg. Momenteel zijn wij bezig met het beoordelen van de eerste zeven kandidaten, wie weet mag een van die gemeenten zich binnenkort kindvriendelijk noemen.”

Wie voor de VVJ of een van de andere genomineerden wil stemmen, kan dat tot 30 juli op de site van de Vlaamse jeugdraad.

© 2014 – StampMedia – Dominic Zehnder



Dit artikel werd gepubliceerd door Alles over jeugd.be op 25/07/2014