De Belgische synchroonschaatsers konden dit jaar niet deelnemen aan het WK in Boston. Niet omdat het team zich niet heeft kunnen kwalificeren, maar omdat er te weinig Belgische synchroonschaatsers waren. De vorige edities was de ploeg wel van de partij.

Team Temptation, het enige senior team van België, heeft ons land begin april niet kunnen vertegenwoordigen op het WK in Boston. Als enige volwassen team, met leden vanaf 14 jaar, dient het enkel een puntenaantal te bereiken om zich het nationale team te mogen noemen. Dat puntenaantal werd vlot bereikt. Toch kon het team niet afreizen naar Boston omdat er te weinig schaatsers waren. “We konden dit seizoen net een team van 16 vormen, maar dan zouden er geen reserveschaatsers zijn. Je kan niet naar een WK vertrekken zonder reserves want als er één iemand geblesseerd geraakt, mag je niet schaatsen”, zegt Margaux Van Hooydonk, schaatsster bij Team Temptation.

Domper

De vorige jaren werd er wel deelgenomen, maar door onvoorziene omstandigheden liep het dit jaar mis. “Aan het einde van het vorige seizoen zijn er twee schaatsers gestopt. Dat konden we nog wel opvangen, maar tijdens het seizoen vertrok nog één van onze schaatsers voor haar studies naar Togo. Hierdoor moesten we onze reserve in het team zetten, waardoor we geen reserve meer hadden”, zegt Margaux. Een domper voor het hele schaatsteam dat al het hele jaar naar het hoogtepunt uitkeek. “Vanaf de start van het nieuwe seizoen in april startten we de voorbereidingen voor het WK. In augustus zijn we op stage naar Italië geweest waar we dag in dag uit de nieuwe küren hebben getraind”, vertelt Margaux.

Beperkt budget

Synchroonschaatsen is niet zo populair en dat heeft zo zijn gevolgen voor de sponsoring. Het schaatsteam moet bijna volledig zelf opdraaien voor de kosten. Vanuit de Belgische schaatsfederatie wordt er niets gefinancierd. “Als we aan een buitenlandse wedstrijd deelnemen, moeten we zelf onze reis- en verblijfskosten betalen. Elke schaatser doet daarom aan fundraising. Dat wil zeggen dat we verschillende acties ondernemen. Meestal verkopen we chocolade waar we ongeveer 2000 euro per seizoen mee ophalen”, aldus Margaux.

Moeilijk trainen

De trainingsfaciliteiten in België zijn ook alles behalve in orde. Snelschaatser Bart Swings moet in Duitsland of Nederland trainen omdat er in België geen 400m-baan is. Ook de synchroonschaatsers kunnen niet optimaal trainen. “Het is voor ons moeilijk om ‘ijsuren’ te bemachtigen. Enerzijds is het ijs duur en moeten we het aantal uren beperken. Anderzijds worden de meeste uren van een ijsbaan al ingenomen door de kunstschaatsclubs of de hockeyploegen. We moeten ons dus aanpassen en schikken naar die uren”, vertelt Margaux.

Voorlopig ziet de situatie voor het volgende WK er nog wel rooskleurig uit. “We zijn nu het nieuwe seizoen gestart en we hebben meer dan voldoende schaatsers. Hopelijk blijven we gespaard van blessures, maar ik reken erop dat we kunnen gaan.”

© 2013 - StampMedia - Thomas Luyckx