Start your engines, klonk het in de paddock op het internationale kartingcircuit in Genk tijdens het paasweekend 2012. Dit was het eerste weekend van de Belgian New Leading Karting Series (BNL).

Het BNL is aan zijn vierde editie bezig en vindt plaats in Genk (België) en Ostricourt (Frankrijk). Het kan gerekend worden onder de internationale kartingkampioenschappen met 109 deelnemers uit de hele wereld die onderverdeeld zijn in zes categorieën: Micro Max, Mini Max, Junior Max, Senior Max, DD2 en KZ2.
Het is niet de klassieke indoorkarting die we allemaal kennen, maar outdoorraces met 125cc-2-takt-motoren. In de hogere categorieën, Senior, DD2 en KZ2 halen deze machines tot 120 kilometer per uur en meer. Adrenaline gewaarborgd.

Door de nieuwe wetgeving van het FIA kunnen piloten onder de 13 jaar oud geen internationale licentie krijgen en bleef het aantal deelnemers in de Micro- en Mini Max beperkt. Daarentegen was het veld van de junioren, met 34 piloten, goed bezet. De strijd voor het behalen van een podiumplaats was zowel tijdens de chrono's als de vier heats gespannen. De uiteindelijke overwinning ging naar de Nederlandse piloot Sam Schippers met startnummer 98. Bij de Senioren wist de Nederlander Bastian Hummel de overwinning weg te kapen en in DD2 overtuigde de Belg Xen De Ruwe (nr. 4) met een overwinning in drie van de vier heats. In KZ2 reed Max Verstappen constant vooraan maar wist Beitske Visser hem het vuur aan de schenen te leggen. De vijf bovenvermelde rijders nemen alle deel aan grote internationale wedstrijden in binnen- en buitenland.

Girlpower

Beitske Visser (17) stapte op 5-jarige leeftijd voor het eerst in een kart en reed haar eerste wedstrijd op haar zesde levensjaar. Als meisje had ze het niet gemakkelijk in deze harde mannenwereld, maar ze dwong respect af door haar talloze overwinningen. Dit jaar neemt ze nog deel aan kartingwedstrijden in de klasse KZ2 maar rijdt ze ook in de Duitse autosport Formule ADAC. Haar ultieme droom is om de eerste vrouwelijke piloot in Formule 1 te worden.

In de voetsporen van...

Max Verstappen (14), zoon van ex-Formule 1-piloot Jos Verstappen,  heeft al van kindsbeen af het rijden in zijn bloed. Op zijn zevende nam hij voor het eerst deel aan een wedstrijd, waarbij hij als tweede eindigde. Hij is duidelijk een geboren racer. Met al meerdere titels op zijn naam in andere klassen, neemt Max voor het eerst deel in de klasse KZ2 en hoopt hij dit en volgend jaar de overwinning te halen in de World Series Karting. Via deze weg hoopt hij de overstap naar de autosport te kunnen maken en zo in de voetsporen van zijn vader te treden.

Talent van bij ons

Xen De Ruwe (18) stapte voor het eerst in een babykart toen hij drie jaar oud was en nam op 6-jarige leeftijd deel aan zijn eerste wedstrijd. In 2006 werd hij Belgisch kampioen en nam de sprong naar het internationale circuit. Na een stop van twee jaar, rijdt hij nu sinds drie jaar weer mee in het internationale veld. Dit jaar won hij als de Euromax Winter Cup in Campillos (Spanje), wat hem een ticket opleverde voor de deelname aan de vier Euromax Challenges in België, Frankrijk en Zweden. De Ruwe won ook al de eerste wedstrijd van het Nederlands en het Benelux kampioenschap.
Hij neemt ook deel aan enkele races van het Nederlandse en Franse kampioenschap. Zijn droom om Formule 1-piloot te worden heeft hij laten varen, maar hij hoopt zo lang mogelijk een job te combineren met wedstrijdkarting.

© 2012 - StampMedia - Nathan De Ruwe


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 11/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 11/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 11/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 14/04/2012, p. 66