De Antwerpse gemeente Willebroek barst van het talent, ook in de sportwereld laten Willebroekenaars zich opmerken. Tuğçe Demir en Ryan Bantu vertellen in deze aflevering van Yow-cast honderduit over hun avonturen in de topsport. Welke opofferingen moesten ze maken om hun sportcarrière na te streven? "Ik kwam binnen bij een indoortoernooi en toen was het nog licht buiten. Toen ik buitenkwam, was het pikdonker. En toen moest ik nog beginnen leren voor een test."

Ryan Bantu ervoer zijn voetbalcarrière als turbulent en chaotisch. “Ik ben nog maar 21 en ik heb eigenlijk al drie faillissementen van een ploeg achter de rug.” Zijn ervaring bij de eerste ploeg van Boom overtrof alles. “We kregen een trainer uit Spanje, maar die kon geen Engels, enkel Spaans. Niemand begreep de oefeningen en we deden alles verkeerd. We begonnen dan natuurlijk wedstrijd na wedstrijd te verliezen”, aldus Bantu.

Opofferingen

“Mijn planning zat altijd van ’s morgens tot ’s avonds vol. Ik had geen vrije tijd en moest heel veel opofferen, zeker op sociaal vlak”, vertelt tennisster Tuğçe Demir. “In het tennis weet je nooit op voorhand hoe lang een wedstrijd zal duren. Ik kwam binnen bij een indoortoernooi en toen was het nog licht buiten. Toen ik buitenkwam, was het pikdonker. En toen moest ik nog beginnen leren voor een test.”

Dit soort ervaring dwong Tuğçe Demir ertoe zich volledig op haar tenniscarrière te storten. “Ik heb de combinatie school en tennis tot mijn vijftiende volgehouden, maar toen besefte ik: het is het één of het ander. Toen ben ik examencommissie gaan doen.”  

“De scheidsrechter had de racistische opmerking gehoord, maar deed niets” – Ryan Bantu

'Wat denkt die aap wel?'

Zowel binnen de voetbal- als tenniswereld is er sprake van een sterke rivaliteit dat soms al eens tot uiting komt in jaloezie of frustratie. Beide atleten werden, in het verlengde hiervan, geconfronteerd met discriminatie. “Er is een wedstrijd die ik nooit zal vergeten, in negatieve zin dan”, meent Tuğçe Demir.

“Ik was aan het winnen tegen een meisje die hoger in de rangschikking stond. Zij kon hier niet mee om en begon racistische opmerkingen op mij af te vuren. Ook mijn vader bleef niet gespaard. Dat meisje riep tegen hem: ‘Ga terug naar je eigen land.’ Op een gegeven moment, gaf zij mij een lap in het gezicht. Dat was niet superhard, maar ik had dat wel gevoeld. Dat is dan ook tot een rechtszaak gekomen.”

Ook Ryan Bantu werd al eens het slachtoffer van racistische opmerkingen tijdens een beladen match. “De vader en zus van een tegenspeler riepen langs de zijlijn tegen mij: ‘Die nummer 7 daar, die aap, wat denkt die wel.’ De scheidsrechter hoort die racistische uitspraak en kon een straf geven, maar hij deed niets.”

YOW-cast van Youth of Willebroek (YOW) is onderdeel van hun project ‘Create your future’. Daarbij nodigt YOW telkens een gast uit om jongeren te informeren en inspireren. YOW-cast wordt gemaakt door Ridvan Denizoglu, Kerim Can Topkaya, Louis Mbacham Fon, Nisrine Marakchi, Tarik Alci, Hamilton Quitoco, Leonardo Jasarova en Mustafa Kayikci. 

Bekijk hier de andere afleveringen van YOW-cast.

Met dank aan Lynn Dekeyser.

vorige volgende