di - di
20/02 - 26/03/2024
10:00 - 17:00

Leer met jongeren in gesprek gaan over nepnieuws, op een niet-stigmatiserende manier en met respect voor verschillende meningen! En verspreid je kennis binnen jouw jeugdwerking!

Waarom?

Steeds meer jongeren komen online in aanraking met nieuws. Hoewel velen al over fake news gehoord hebben, vindt 36% het niet vanzelfsprekend om te weten of een nieuwsbericht echt is. Minder dan de helft van de jongeren past strategieën toe om de betrouwbaarheid van nieuws na te gaan, een kwart spreekt nooit met iemand anders over nepnieuws (cijfers: Apestaartjaren, 2022).

Hoe zit het in jouw jeugdwerking? Gaan jullie als jeugdwerkers met jongeren in gesprek over fake news? En hoe doe je dat dan? Om jullie hierbij te ondersteunen, ontwikkelden StampMedia, Mediaraven, Quindo en Link in de Kabel een vorming op maat van jeugdwerkers! 

Voor wie?

De vorming is specifiek gericht op eerstelijns jeugdwerkers die dagelijks rechtstreeks met jongeren werken. Zowel professionele als vrijwillige jeugdwerkers zijn welkom, op voorwaarde dat zij een actieve rol opnemen binnen de jeugdwerking zodat de kennis nadien verspreid kan worden met collega-jeugdwerkers.

Wat?

De vorming bestaat uit twee delen:

  1. In een eerste fase organiseren we een workshop van één dag. Tijdens deze workshop reiken we concrete handvatten aan om met jongeren over nepnieuws in gesprek te gaan, op een niet-stigmatiserende manier en met respect voor verschillende meningen. Daarnaast reiken we methoden aan om jouw kennis door te geven aan collega’s in je jeugdwerking. 
  2. In een tweede fase volgen we jou op en begeleiden we jou om de opgedane kennis te verspreiden in je eigen organisatie.

 

Vergoeding

Als vergoeding voor het volgen van de volledige vorming (deel 1 en 2) voorzien we per deelnemende jeugdwerker een budget van 100 euro (vrijgesteld van BTW) voor jouw organisatie.

 

Stel je kandidaat!

Interesse? Stel je kandidaat via onderstaande links. Je kan hier een keuze maken uit verschillende momenten in jouw regio! 

Brussel - dinsdag 20/02 

Gent / Mediaraven – donderdag 7/03 

Borgloon / Link in de Kabel - dinsdag 12/03 

Antwerpen / StampMedia - dinsdag 19/03 

Kortrijk / Quindo - dinsdag 26/03 

* Dit traject is in het kader van een subsidieproject, dus helaas zijn de plaatsen beperkt. Wij maken de selectie van de kandidaten tijdig bekend. De selectie gebeurt a.d.h.v. het zoeken naar een zo divers mogelijk jeugdwerkers-publiek.